Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2022

AmigaLive: ένα καταπληκτικό project για... τεμπέληδες!

Χαράς ευαγγέλια. Για μένα. Κάποιο θαύμα θα έγινε και κατάφερα μετά από 5 ολόκληρους μήνες να ανεβάσω νέα ανάρτηση σε αυτό το blog. Δεν ξέρω, όσο και να νιώθεις ότι δεν συμβαίνει κάτι σημαντικό στο χώρο μιας πλατφόρμας - της Amiga, εν προκειμένω - δε μπορεί μέσα σε... 150 μέρες να μην έχεις βρει τίποτα να γράψεις, έτσι δεν είναι; Οπότε μάλλον εγώ φταίω και ο 40ετής έρωτάς μου για τα 8μπιτα που δε με αφήνει να πάρω όσο ζεστά απαιτούν οι περιστάσεις οποιοδήποτε άλλο μηχάνημα. Ακόμα κι αν αυτό είναι η Amiga. Αλλά να, τα κατάφερα, ιδού, νέα ανάρτηση!

Αφορμή για να γράψω μου έδωσε το γεγονός ότι ξαναθυμήθηκα ξαφνικά το AmigaLive και επειδή θεωρώ ότι πολύς κόσμος εκεί έξω μπορεί να μην το γνωρίζει ή να μην το έχει δοκιμάσει σκέφτηκα να αφιερώσω λίγη ώρα και να πω μερικές καλές κουβέντες για ένα project το οποίο προσωπικά θεωρώ καταπληκτικό.

Το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό του AmigaLive είναι ότι είναι δωρεάν, είναι πανεύκολο στην εγκατάσταση, και επιτρέπει σε οποιονδήποτε που απλά διαθέτει έναν σχετικά σύγχρονο υπολογιστή να παίξει multiplayer Amiga games. Και, όταν λέμε "multiplayer" ως επί το πλείστον μιλάμε για διπλά, καθώς τόσους παίκτες υποστήριζαν συνήθως τα παιχνίδια της εποχής της Amiga. Σκεφτείτε λοιπόν, ότι με το AmigaLive μπορείτε για παράδειγμα να παίξετε ένα διπλό Kick Off εσείς που μένετε στην Αθήνα με το φιλαράκι σας από τα παλιά που πλέον κατοικεί στη Θεσσαλονίκη, χωρίς καν να κουνηθείτε από τις θέσεις σας, χωρίς να έχετε πια το παιχνίδι, χωρίς καν να έχετε Amiga και χωρίς να μπείτε στην εκνευριστική διαδικασία να ψάξετε για το αρχειάκι της ROM. Super!

Όμως, δεν είναι αυτό που με ενθουσιάζει προσωπικά - αν και βγάζω το καπέλο σε όσους δημιούργησαν το όλο project - καθώς δεν με ενδιαφέρει ιδιαίτερα να παίξω κάποιο παιχνίδι σε διπλό. Ο λόγος που καταπιάνομαι με το AmigaLive σήμερα είναι επειδή αυτή η εφαρμογή δίνει στον καθένα τη δυνατότητα να εξομοιώσει μια Amiga και να απολαύσει πολλά από τα κορυφαία παιχνίδια της χωρίς να είναι απαραίτητο ούτε ένα click παραμετροποίησης και χωρίς να χρειαστεί να ψάξει και να κατεβάσει τίποτα πέρα από την ίδια την εφαρμογή! Πώς είπατε;

Πραγματικά, αν όλα αυτά τα χρόνια από τη μία εκτιμήσατε τις δυνατότητες των εξομοιωτών για Amiga αλλά από την άλλη βλαστημήσατε εκ ολίγες φορές "στήνοντας" μία εικονική 1200άρα, το AmigaLive είναι για εσάς: τα κάνει όλα μόνο του, out of the box που λέμε και στο χωριό μου, και μάλιστα με εξαιρετικά αποτελέσματα. Δεν με πιστεύετε; Για ρίξτε ματιά στο screenshot που ακολουθεί σας παρακαλώ:

Ε, την πάθατε μια πλακίτσα, δεν την πάθατε; Μια από τα ίδια. Αυτό που βλέπετε είναι μονάχα ένας από τους διαθέσιμους τρόπους απεικόνισης που προσφέρει το AmigaLive. Ομορφιές! Και για όσους δεν το κατάλαβαν, το παραπάνω screenshot δεν είναι απλά μια στατική εικόνα, είναι αυτό που βλέπετε παίζοντας. Δεν σας χάλασε, έτσι;

Δεν ξέρω πώς το βλέπει ο καθένας το θέμα, προσωπικά πλέον έχω φτάσει στο σημείο που με χαροποιούν ιδιαίτερα οι εφαρμογές που... απλά παίζουν. Καλά να είμαστε, νομίζω ότι άπαντες έχουμε αποδείξει στο πέρασμα των χρόνων ότι καταφέραμε να κάνουμε να λειτουργήσει ακόμα και το πιο στρυφνό πρόγραμμα, ακόμα και η πλέον (παράλογα) απαιτητική σε παραμετροποίηση εφαρμογή. Τώρα που τα χρόνια πέρασαν και ο χρόνος δείχνει - και είναι - πολύ πιο πολύτιμος, δεν χρειάζεται να αποδείξουμε τίποτα, ούτε στον εαυτό μας, ούτε σε κανέναν άλλο. Όχι άλλες δοκιμασίες. Κάτι που απλά να παίζει, θέλουμε. Ε, και όπως καταλάβατε αφού διαβάσατε μέχρι εδώ, αυτό το κάτι είναι το AmigaLive. Και να σας πω κάτι; Ας μας πούνε και τεμπέληδες!

Μη σας γράφω άλλα και σας κουράζω, όμως. Αν έχετε υπολογιστή με Windows, MacOS ή Linux το AmigaLive σας περιμένει να το απολαύσετε. Κατεβάστε το από το επίσημο website του, αποσυμπιέστε το και παίξτε. That's it - αυτό μόνο, τίποτ' άλλο που έλεγε και μια ψυχή.

Πολλά και ειλικρινή συγχαρητήρια στους δημιουργούς του project. Είτε το θέλετε για τη χαρά του multiplayer είτε για την ευκολία χρήσης του, την απλότητα και τα... looks του, όπως και να 'χει, αξίζει. Και με το παραπάνω.





2 σχόλια:

  1. Βλέπω χρησιμοποιεί FSUae και τα bezels του Ambermoon.
    Είναι 6 πανέμορφα bezels και μπορείς να τα βάλεις ως theme στο fsuae ή σαν overlay στο winuae.
    Αν τα ζήλεψες, κατέβασέ τα από το παρακάτω λινκ και βάλτο στα δικά σιυ setups. Εγώ τα χρησιμοποιώ κάμποσο καιρό και είναι πολύ όμορφα!
    https://fs-uae.net/resources-and-links

    ΑπάντησηΔιαγραφή