Κυριακή 7 Μαΐου 2023

HAMazing: για το χρώμα ποτέ δεν παύει να εντυπωσιάζει

Ένα από τα εντυπωσιακότερα - στα χαρτιά, τουλάχιστον - χαρακτηριστικά της Amiga όταν αυτά ανακοινώθηκαν στο ανύποπτο κοινό το 1985 ήταν προφανώς και ο αριθμός των χρωμάτων που μπορούσε να παράγει: 4096 ή 2 στην 12η για να το στρογγυλέψουμε. Σε μια εποχή που ο πλέον εντυπωσιακός αριθμός που είχαμε ακούσει ήταν τα περίφημα 512 του άσπονδου φίλου Atari ST και ο αμέσως επόμενος τα 256 των 8μπιτων Atari, ο αριθμός "4096" φάνταζε - και ήταν - ασύλληπτος. Το πλέον ασύλληπτο μάλιστα ήταν ότι δεν έχουμε απλά να κάνουμε με μία χρωματική παλέτα: η Amiga είχε τη δυνατότητα να απεικονίσει ταυτόχρονα αυτά τα 4096 χρώματα! Καλωσορίστε το Hold-And-Modify.

Αντιγράφω από την Wikipedia: "Hold-And-Modify, usually abbreviated as HAM, is a display mode of the Commodore Amiga computer. It uses a highly unusual technique to express the color of pixels, allowing many more colors to appear on screen than would otherwise be possible. HAM mode was commonly used to display digitized photographs or video frames, bitmap art and occasionally animation. At the time of the Amiga's launch in 1985, this near-photorealistic display was unprecedented for a home computer and it was widely used to demonstrate the Amiga's graphical capability. However, HAM has significant technical limitations which prevent it from being used as a general purpose display mode". Αυτή η τελευταία πρόταση είναι το κλειδί αναφορικά με το ΗΑΜ και ήταν και το τίμημα που πλήρωνε αυτή η τεχνική προκειμένου να μπορέσει να απεικονίσει τόσα χρώματα ταυτόχρονα χωρίς να ξοδεύει την ανάλογη ποσότητα μνήμης, γιατί αυτό ήταν και το σημαντικότερο καθώς εκείνη την εποχή οι μνήμες ήταν πανάκριβες.

Fast forward 38 χρόνια μετά. Κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό θα διαπιστώσουμε ότι τα HAM modes τελικά χρησιμοποιήθηκαν λίγο προς ελάχιστα στην ιστορία της Amiga, καθώς λόγω των προαναφερθέντων τεχνικών περιορισμών δεν ήταν ιδανικά για παιχνίδια με γρήγορη κίνηση αλλά και παρουσίαζαν κάποια artifacts αναλόγως του τρόπου χρήσης τους. Φυσικά κυκλοφόρησαν ουκ ολίγα slideshows που έκαναν χρήση των HAM modes, καθώς τα τελευταία ήταν ιδανικά για την απεικόνιση πολύχρωμων, στατικών εικόνων. Εξυπακούεται ότι στις κορυφαίες παραγωγές της demoscene όπου και κινείται το... σύμπαν, από σπάνια έως ποτέ δεν γινόταν χρήση του Hold-And-Modify.

Όλα αυτά με ελάχιστες εξαιρέσεις, η κορυφαία των οποίων είναι το ολοκαίνουριο demo του group Desire που παρουσιάστηκε στα πλαίσια του demοparty 68K inside και ονομάζεται, πολύ ταιριαστά, HAMazing. Γιατί περί αυτού ακριβώς πρόκειται.

Δεν θα σας κουράσω με άλλα λόγια, σας αφήνω να απολαύσετε την οπτική αυτή (και όχι μόνο) πανδαισία και μην ξεχνάτε το σημαντικότερο: τρέχει σε απλή Amiga 500 με 1ΜΒ συνολικής μνήμης. Πώς είπατε;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου