Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020

Oλοκαίνουριες και φθηνές επεκτάσεις μνήμης για A600 & A1200

Αν έχετε διαβάσει τις τελευταίες αναρτήσεις, θα θυμάστε ότι πλέον έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το θέμα "επιταχυντής για Amiga" μπορεί να αντιμετωπιστεί με τους εξής δύο τρόπους: ή με μία επέκταση Fast RAM που θα μας δώσει τη δυνατότητα να τρέξουμε το WHDLoad και την τεράστια βιβλιοθήκη παιχνιδιών και demos της πλατφόρμας που αυτό θα μας προσφέρει, ή, βάζοντας βαθύτερα το χέρι στην τσέπη, με την αγορά ενός Vampire accelerator που δίνει ασύλληπτες ταχύτητες στα classic μηχανήματά μας, σαφέστατα ανώτερες από αυτές που προσφέρουν κλασσικοί επιταχυντές του παρελθόντος που μπορούμε να βρούμε σε τιμές που ξεκινούν από τα 300€ και φτάνουν αυτές ενός... αυτοκινήτου δεκαετίας! Βασικά, για να είμαι απολύτως ειλικρινής, υπάρχει και μία τρίτη κατηγορία επιταχυντών, οι low cost/high performance που, φυσικά, είναι νέοι (και ωραίοι) και χαρίζουν ένα δυνατό speed boost χωρίς να σας αναγκάσουν να ξοδέψετε πάνω από 150€. Θα αναφερθώ σε αυτούς σε επόμενη ανάρτηση, καθώς, σαφέστατα, έχουν το ενδιαφέρον τους. Συμπερασματικά, από τα όσα διαβάσατε συγκρατήστε αυτό: ΜΗΝ ξαναασχοληθείτε με παλιούς και μεταχειρισμένους accelerators. Δεν αξίζουν τα λεφτά που θα σας ζητηθεί να πληρώσετε και έχουν 25-30 χρόνια χρήσης στην πλάτη τους. Μείνετε μακριά. Αφήστε τους κάποτε αγαπημένους Blizzard και Apollo να μπουν οριστικά και αμετάκλητα στο χρονοντούλαπο της ιστορίας (εκτός αν τους έχετε ήδη, οπότε μπορείτε απλά να συνεχίσετε να τους χρησιμοποιείτε).

Επεκτάσεις μνήμης, λοιπόν. Όπως γνωρίζετε, με 2MB Chip RAM και 4MB Fast RAM το WHDLoad τρέχει περί το 90% των παιχνιδιών και demos σε OCS/ECS μηχανήματα και το 97-98% σε AGA Amigas. Θα δούμε τι υπάρχει άμεσα διαθέσιμο και ετοιμοπαράδοτο σε Chip RAM στην συνέχεια αλλά φυσικά (και κυρίως) σε Fast RAM, καθώς έχουν κυκλοφορήσει ολοκαίνουριες επεκτάσεις αυτού του τύπου της μνήμης, και μάλιστα είχα αναφερθεί πολύ πρόσφατα εκτενώς στο προϊόν του AmigaKit για την A1200. Ας δούμε όμως τι προσφέρει με τη σειρά του το AmigaStore, το οποίο είναι ακόμα φθηνότερο.

Amiga 600: η "μπασμένη" classic έρχεται με το ECS chipset πράγμα που σημαίνει ότι "βλέπει" 2MB Chip RAM, που είναι άλλωστε και το ζητούμενο. Το Amigastore διαθέτει την Amiga 600 1MB Chip Memory Expansion + RTC προς 18,85€, ενώ, αν θέλετε να προσθέσετε ρολόι πραγματικού χρόνου μαζί με την μπαταρία του θα φτάσετε στα 28,85€.

Στο θέμα της Fast RAM επέκτασης θα μπορούσε κάποιος να πει ότι τα πράγματα είναι ακόμα καλύτερα, καθώς το διαδικτυακό κατάστημα διαθέτει την Amiga 600 4MB Fast RAM προς 29,95€. Εξυπακούεται ότι με τις 2 αυτές επεκτασούλες θα φτιάξετε μία Amiga 600 που θα διαθέτει όλα τα απαιτούμενα hardware requirements για το WHDLoad, ήτοι ένα compact μηχάνημα που θα σας χαρίσει ατέλειωτες ώρες χαράς και διασκέδασης!

Amiga 1200: με τα 61,48€ μόλις που κόστιζε, η επέκταση μνήμης του Amigakit ήταν (και είναι) πραγματικά "λουκούμι". Τι θα λέγατε όμως αν μαθαίνατε ότι υπάρχει και άλλο ένα προϊόν με παραπλήσια χαρακτηριστικά το οποίο είναι ακόμα φθηνότερο; Too good to be true? Κι όμως...

Με τιμή πώλησης τα (μόλις) 54,90€ το AMIGAstore.eu προσφέρει την A1208 V2 8MB FastRAM Expansion που θα φτάσει την μνήμη της 1200άρας σας στα 10ΜΒ συνολικά, καθιστώντας την - και σε συνδυασμό με το AGA chipset - το απόλυτο WHDLoad configuration. Η επέκταση του Amigastore δεν διαθέτει υποδοχή για μαθηματικό συνεπεξεργαστή ούτε και τη δυνατότητα για MapROM, αλλά μπορεί να δεχτεί ρολόι πραγματικού χρόνου με μια μικρή επιβάρυνση στην τιμή της, φτάνοντας τα 63,90€. 

Να σημειώσω στο σημείο αυτό πως όλες οι 8ΜΒ επεκτάσεις μνήμης για την 1200άρα είτε "βλέπουν" 8ΜΒ και ακυρώνουν την PCMCIA υποδοχή, είτε την κρατούν ενεργή "πέφτοντας" στα 4ΜΒ. Μικρό το πρόβλημα όμως πλέον, καθώς, όπως διαβάστε πρόσφατα, μπορείτε να βάλετε κάρτα δικτύου στην παράλληλη θύρα συνδυάζοντας έτσι το τερπνόν (δίκτυο) μετά του ωφελίμου (8ΜΒ Fast RAM).

Συμπερασματικά καταλήγουμε στο σημαντικό της όλης υπόθεσης, στο ότι δηλαδή, με ελάχιστα χρήματα συγκριτικά με το πρόσφατο παρελθόν μπορούμε να εξοπλίσουμε την Amiga μας με τα απαραίτητα καλούδια - και μάλιστα ολοκαίνουρια - ώστε να απολαμβάνουμε άνετα και άκοπα την αχανή software βιβλιοθήκη της. Το μόνο που παραμένει ακριβό είναι η ίδια η Amiga, με τις τιμές των μηχανημάτων να συνεχίζουν, δυστυχώς, να έχουν αυξητικές τάσεις...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου