Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2021

Αποχαιρετώντας τον Paul van der Valk

Θα ξεκινήσω απολογούμενος για το διάστημα που μεσολάβησε από την τελευταία μου ανάρτηση, αλλά η αλήθεια είναι ότι κάποιες (ή, για να ακριβολογούμε, τις περισσότερες) φορές το βάρος των καθημερινών υποχρεώσεων δεν επιτρέπει να ασχολούμαστε όπως και όποτε θέλουμε με τα hobbies μας. Αν στο παραπάνω προσθέσουμε και την έλλειψη "σοβαρών" ειδήσεων λόγω της καλοκαιρινής ραστώνης, voila, δημιουργείται ένα μεσοδιάστημα μεταξύ των αναρτήσεων ικανό ώστε να πιστέψει κανείς ότι το blog είναι πλέον ανενεργό. Ευτυχώς ή δυστυχώς δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο όπως διαπιστώνετε ιδίοις όμμασι.

Το θέμα της σημερινής ανάρτησης, έναν σχεδόν ολόκληρο μήνα μετά την προηγούμενη, είναι ο θάνατος του Paul van der Valk, ενός ανθρώπου που είχε συνδέσει το όνομά του με κάποια - λιγοστά, δυστυχώς - υπέροχα tunes της Amiga. Ο Ολλανδός μουσικός έφυγε από τη ζωή πρόωρα στις 12 Αυγούστου, σε ηλικία 58 ετών.

Όπως θα διαπιστώσετε από τα tunes που ακολουθούν, ο Paul van der Valk ήταν ένας εξαιρετικός συνθέτης ηλεκτρονικής μουσικής, από τους κορυφαίους στην πλατφόρμα της Amiga, και ο μόνος λόγος για τον οποίο δεν είναι γνωστότερος είναι η μικρή ποσότητα των έργων του. Συν το ότι αποχώρησε νωρίς από την σκηνή και δεν κράτησε επαφές με άλλους μουσικούς και coders.


Πέρα των υπέροχων tunes με τα οποία έντυνε ο Paul προγράμματα... συμπίεσης (hey, αυτή ήταν η Amiga, τι να λέμε τώρα;), στο βιογραφικό του έχει και ένα έργο το οποίο μάλλον άπαντες γνωρίζουν. Ναι, αναφέρομαι στην μουσική επένδυση του περίφημου Hybris, ενός από τα καλύτερα shoot 'em ups που εμφανίστηκαν ποτέ στον αγαπημένο 16μπιτο υπολογιστή.

Καθώς οι πληροφορίες οι σχετικές με τον Paul είναι από λιγοστές μέχρι ελάχιστες, θα σας αφήσω με την μόνη ίσως συνέντευξη του αποθανόντος, που έδωσε στο website Amiga Music Preservation. Με την υποσημείωση ότι η μνήμη του τον απατούσε στο θέμα της χρονολογίας της αγοράς του πρώτου του υπολογιστή, καθώς ο ZX81 δεν εμφανίστηκε στις προθήκες των καταστημάτων το 1978, αλλα το 1981...




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου