Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2021

Greaseweazle: γράψτε δισκέτες για την Amiga σας

Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια η πλειονότητα των Amiga users έχει στραφεί σε λύσεις τύπου Gotek ή σε WHDLoad installs προκειμένου να απολαμβάνει τα διαμαντάκια της (αχανούς) software library της Μεγάλης Κυρίας. Παρόλα αυτά υπάρχουν αρκετοί εκεί έξω που έχουν και από μία Amiga 500 με floppy drive την οποία ανάβουν πού και πού για να απολαύσουν την ατόφια αίσθηση του home computing των 80s-90s ακούγοντας το απαλό γουργούρισμα του οδηγού της δισκέτας. Για αυτή την συμπαθή - και μάλλον πολυπληθή - συνομοταξία χρηστών το πέρασμα των νέων τίτλων (demos, παιχνίδια) σε δισκέτα αποτελούσε ανέκαθεν δυσεπίλυτο πρόβλημα, παρόλο που κατά καιρούς είχαν εμφανιστεί κάποιες λύσεις που επέτρεπαν εύκολα ή λιγότερο εύκολα την εγγραφή δισκετών από .adf images.

Πλέον, μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι διατίθεται ένα προϊόν που παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον και το οποίο μάλλον και αποτελεί την απόλυτη λύση για να γράψει κάποιος πραγματικές δισκέτες από τα floppy images. Το προϊόν αυτό ονομάζεται Greaseweazle και διατίθεται από την Sordan Electronics στην ελκυστικότατη τιμή των 19,99€ (χωρίς έξοδα αποστολής).

Το Greaseweazle επιτρέπει να συνδέσουμε ένα PCάδικο floppy disk drive σε οποιονδήποτε σύγχρονο υπολογιστή. Και όταν λέμε σύγχρονο το εννοούμε: το μηχάνημα που χρησιμοποίησα για την δοκιμή δεν διέθετε floppy disk drive controller και χρησιμοποιούσε ως λειτουργικό σύστημα τα Windows 11. Δεν το λες και κομμένο και ραμμένο για την εγγραφή δισκετών, έτσι δεν είναι;

Το Greaseweazle v4 (αυτή είναι η έκδοση που κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή) είναι μία μικρή πλακέτα με υποδοχές για καλώδια data και power για σύνδεση με το floppy disk drive, ενώ συνδέεται στο PC μέσω USB.

Το software που κάνει τη συσκευή να λειτουργήσει μπορεί κανείς να το κατεβάσει από το διαδίκτυο και σίγουρα δεν αποτελεί την επιτομή της φιλικότητας προς τον χρήστη, καθώς τρέχει μέσω... command line! Ευτυχώς υπάρχει και ένα GUI που διευκολύνει από αρκετά έως πολύ τη χρήση του Greaseweazle.

Στην πράξη το Greaseweazle αποδείχτηκε αξιόπιστο και λειτουργικό, τόσο στην εγγραφή δισκετών από .adf αρχεία όσο και στην δημιουργία floppy disk images από πραγματικές δισκέτες. Μόλις συνηθίσει κάποιος το GUI οι παραπάνω λειτουργίες γίνονται παιχνιδάκι, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι το Greaseweazle μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για άλλους τύπους αρχείων πέρα των .adf (.ipf, .scp, .hfe) και για άλλα formats εκτός της Amiga (PC, Amstrad κλπ).

Συνολικά πρόκειται για μία εξαιρετική λύση σε πολύ λογική τιμή και το συνιστώ ανεπιφύλακτα. Κρίμα που δεν κυκλοφόρησε και καμιά 15αριά χρόνια νωρίτερα!

Ενημέρωση: όπως με πληροφόρησε φίλος στο Facebook, το Greaseweazel αποτελεί open source project καί το έχει σχεδιάσει ο Keir Frazer, δημιουργός του λογισμικού Flash Floppy. Περισσότερες λεπτομέρειες εδώ, στην σελίδα του project στο Github.

2 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. Και είναι! Αν ακόμα κάποιος χρησιμοοποιεί την Amiga του (και) με δισκέτες είναι σχετικά φτηνό, λειτουργικό, αξιόπιστο και εύκολο στη χρήση. Όπως έγραψα και παραπάνω μακάρι να είχε κυκλοφορήσει 15 χρόνια νωρίτερα!

      Διαγραφή