Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2022

Amiga Reviews: όλα μαζεμένα σε ένα μέρος!

Από την εποχή που πήγαινα στο γυμνάσιο κιόλας με θυμάμαι να ξεζουμίζω το Computer + Video Games και να προσπαθώ να καταλάβω τις εκφράσεις που δεν γνώριζα με τα φτωχά αγγλικά μου στα δεκάδες game reviews που αυτό περιείχε. Αργότερα ήρθε το Zzap!64 και στη συνέχεια πολλά ακόμα ξένα έντυπα για υπολογιστές καθώς, κατά την ταπεινή μου άποψη, τα reviews παιχνιδιών στα ελληνικά περιοδικά πληροφορικής κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '80 απλά... δεν. Δεν ξέρω, δεν ενδιαφέρονταν οι συντάκτες, δεν "το είχαν", δεν έδιναν τη δέουσα σημασία και προσοχή, ίσως; Το γεγονός είναι ότι - και με λαμπερές εξαιρέσεις κάποια πολυσέλιδα αφιερώματα όπως π.χ. αυτό του Pixel στο Defender of the Crown - αν ήθελες να διαβάσεις σοβαρές κριτικές για video games ο αγγλικός τύπος ήταν η καλύτερη λύση. Και με διαφορά, μάλιστα.

Αργότερα, στα χρόνια που μεσουρανούσε η Amiga (1989-1993) ασχολιόμουν κυρίως με τα PCs κι έτσι δεν έζησα από πρώτο χέρι τα κορυφαία αγγλικά έντυπα που είχαν ως αντικείμενο τη "Μεγάλη Κυρία" του home computing και τα παιχνίδια της. Όταν, κάπου προς τα τέλη του '93 με αρχές του '94 αποφάσισα να αφιερωθώ στο ονειρεμένο 16μπιτο σύστημα της Commodore η όλη φάση άρχισε να φθίνει, ξεκινώντας από την ίδια τη μαμά εταιρία που κατέβασε οριστικά τα ρολά. Κάπως έτσι, κατάφερα να έχω τελικά το χρόνο και τη διάθεση να ασχοληθώ με την Amiga (που το έκανα) αλλά να έχω χάσει το όλο σκηνικό με τα περιοδικά και τα reviews. Κάποια (λιγοστά) τεύχη των Pixel και User από τα χρόνια εκείνα που έπεσαν στα χέρια μου όχι μόνο δεν έσβησαν τη δίψα μου, αλλά μάλλον με απογοήτευσαν. Και κάποια, ακόμα πιο λιγοστά τεύχη του Amiga Format (αν δεν απατώμαι) ναι μεν με ικανοποίησαν αρκετά, αλλά απέπνεαν έναν αέρα... θανάτου, καθώς η πλατφόρμα όδευε προς τη δύση της κυριαρχίας της.

Γύρω στα 25 με 30 χρόνια αργότερα μπορώ να πω ότι γνωρίζω από πρώτο χέρι ένα αρκετά μεγάλο μέρος της gaming library της Amiga και έχω την άποψή μου για τα παιχνίδια που έχω παίξει - άλλα περισσότερο, άλλα λιγότερο. Μπήκα όμως στο τριπάκι να βρω τι έγραφε ο τύπος της εποχής για τους τίτλους που με ενθουσίασαν (ή και όχι), αν συνέπιπταν οι απόψεις μου με αυτές των game reviewers τον καιρό που τα άρθρα τους διαβάζονταν από χιλιάδες αναγνώστες και, φυσικά, αν υπάρχουν κάποια παιχνίδια που εμένα μου "ξέφυγαν". Γιατί, καλά τα YouTube videos, αλλά προσωπικά θεωρώ ότι άλλη βαρύτητα είχαν τα έντυπα reviews τον καιρό που μεσουρανούσε η Amiga από κάποια μεταχρονολογημένα πονήματα στα οποία η έκφραση οποιασδήποτε άποψης δεν υπόκειται σε καμία σοβαρή κριτική.

Έτσι λοιπόν, και με τη βοήθεια αυτών των "σατανικών" εργαλείων που αποκαλούνται "search engines", είχα την τύχη να εντοπίσω το website του καλού κυρίου Tim Janssen, που ονομάζεται - τι άλλο; - Amiga Reviews. Σε αυτόν τον δικτυακό τόπο ο κύριος Janssen αποφάσισε να ανεβάσει ΟΛΑ τα Amiga game reviews από τα περιοδικά Amiga Computing, Amiga Format, Amiga Joker, Amiga Power, CU Amiga, ZERO και Zzap!. Στο σύνολο - κρατηθείτε - 7811 reviews από 2375 παιχνίδια! Γουάου!

Εντάξει, ομολογώ ότι οι απόψεις μου - ειδικά για τα κορυφαία shoot 'em ups - δεν πολυσυμπίπτουν με αυτές που διάβασα στα reviews των περιοδικών της εποχής, αλλά έχει σίγουρα ενδιαφέρον η ανάγνωση αυτών των κειμένων αφενός, και αφετέρου έχει πλάκα να διαπιστώνεις πόσο έξω έπεσαν κάποιες διάσημες πένες των 90s σε παιχνίδια που τελικά πλέον θεωρούνται classics.

Το ωραίο είναι ότι χάρη σε κάποιες επετειακές εκδόσεις όπως π.χ. αυτή του Amiga Joker μπορούμε να βρούμε ακόμα και δοκιμές σύγχρονων τίτλων: ποιος δεν θέλει να μάθει για παράδειγμα με τι βαθμό βαθμολόγησε ο "πολύς" κύριος Richard Löwenstein το Worthy;

Είναι προφανώς θέμα γούστου το αν κάποιος ενδιαφέρεται για ψηφιοποιημένα game reviews από μια άλλη εποχή, αλλά, αντικειμενικά, η δουλειά που έχει κάνει ο Tim Janssen είναι εντυπωσιακή σε όγκο και σίγουρα αποτελεί μια πολύτιμη παρακαταθήκη για όσους ασχολούνται με το Amiga gaming. Ξεψαχνίστε την, εδώ.



2 σχόλια:

  1. Αχχχ, Amiga Format... Η μόνη οικονομική κατάχρηση της ζωής μου! Με έμαθε αγγλικά όμως, δεν έχω παράπονο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι είναι: τα κομιουτερομάγαζα μας έδωσαν μεγαλύτερη ώθηση στο να μάθουμε αγγλικά από οποιονδήποτε ή οτιδήποτε άλλο!

      Διαγραφή