Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2021

Dandelion για την 500άρα

Μπήκαμε πια στο 2021 και το καλοκαίρι θα συμπληρωθούν 36 ολόκληρα χρόνια από τη βραδιά εκείνη που η Amiga 1000 παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο κοινό από τον Andy Warhol και την Debbie Harry στο Vivian Beaumont Theater, στο Lincoln Center της Νέας Υόρκης. 36 χρόνια και ακόμα κάποιοι από εμάς - ανάμεσά τους και εγώ - αντιμετωπίζουν με δέος την Amiga, την "Μεγάλη Κυρία" του computing, τον υπολογιστή που ήταν κάτι ανάμεσα σε coin op και workstation αλλά για καλή μας τύχη η Commodore τον έβαλε στα σπίτια μας και τον έκανε μέρος της ζωής και της καθημερινότητάς μας.

 

Η αλήθεια είναι ότι το οικονομικό τίμημα για την απόκτηση μιας Amiga 1000 back in the day κάθε άλλο παρά μικρό ήταν, γι' αυτό άλλωστε και πουλήθηκαν ελάχιστες. Ευτυχώς για όλους μας, το 1987 η Commodore αποφάσισε να παίξει την τελευταία της ζαριά (μέχρι τότε) σε ό,τι είχε να κάνει με την πλατφόρμα της Amiga, κυκλοφορώντας την οικονομικότερη αλλά και ταυτόχρονα δυνατότερη συγκριτικά με την 1000άρα, Amiga 500. Από εκεί και πέρα όλα πήραν σιγά-σιγά τον δρόμο τους και το μηχάνημα που στήθηκε πάνω στο ονειρικό chipset που δημιούργησε ο Jay Miner και οι συνεργάτες του βρήκε τη θέση του στα γραφεία των απλών χρηστών και σήμερα, 3 και βάλε δεκαετίες αργότερα, κάποιοι ακόμα απολαμβάνουμε με όλη μας την ψυχή και με όλες μας τις αισθήσεις τον ήχο, τα γραφικά και το animation παιχνιδιών-θρύλων όπως είναι τα Lemmings, Battle Squadron, Lotus Esprit Turbo Challenge, Kick Off, Agony και πολλών άλλων. Αλλά, όταν αναφέρεται κάποιος στην Amiga και στον ήχο, τα γραφικά και το animation είναι αδύνατο να μη σταθεί στο κομμάτι των demos και της demoscene, όλων αυτών των ταλαντούχων coders που έχουν δημιουργήσει ψηφιακά αριστουργήματα για την ακροτελεύτια πλατφόρμα της Commodore. Και που συνεχίζουν να το κάνουν, προς τέρψη όσων μπορούμε ακόμα να βάλουμε για λίγο στην άκρη τα προβλήματα και τις σκοτούρες της καθημερινότητας και να αφιερώσουμε τις αισθήσεις μας ακέραιες σε ό,τι έχει να μας προσφέρει η Amiga, όπως κάναμε για πρώτη φορά και τότε, 30 χρόνια πριν...

Ένα από τα σύγχρονα demos που αξίζουν τον χρόνο και την (ολιγόλεπτη, τουλάχιστον) προσοχή και αφοσίωσή μας είναι και το Dandelion από τους Electronic Knights, που, αν και παραγωγή του 2017, υπέπεσε πρόσφατα στην αντίληψή μου. Το Dandelion δεν θα ταλαιπωρήσει κανέναν με τις απαιτήσεις του καθώς τρέχει ακόμα και σε OCS chipset, αλλά, από την άλλη, δεν κάνει και σκόντο σε αυτά που προσφέρει: μουσική, animation και εντυπωσιακά εφέ συνθέτουν μια στιβαρή παραγωγή η οποία, αν μη τι άλλο, δείχνει τι είναι και τι μπορεί να κάνει η Amiga και δη η 500άρα, ήτοι να εντυπωσιάζει ακόμα και σήμερα, ακόμα και το 2021. Μπορείτε να κατεβάσετε το Dandelion από εδώ ή να το παρακολουθήσετε στο video που ακολουθεί.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου