Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2021

Hologon: μόνο 500άρα. Τίποτα άλλο!

Καλά, είναι απίστευτο: εκεί που αναλώνεσαι σε άσκοπες συζητήσεις με τον καθένα που πετυχαίνεις στο Facebook για το αν το Tiny Bobble, το Tinyus και το Rygar θα έπρεπε να είχαν ως minimum απαίτηση την Amiga 500, την Amiga 1200 ή μια... Amiga 4000 με 68060, ξαφνικά σκάει από το... ταχυδρομείο το Hologon για να δείξει το απλό, το προφανές: η Amiga ήταν το μηχάνημα των θαυμάτων. Και όπου "Amiga" βάλτε "OCS" και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε. Για τους υπόλοιπους δεν θα μπω καν στον κόπο να εξηγήσω - για ακόμα μία φορά - τα αυτονόητα.

Από τα παραπάνω δεν θα πρέπει κανείς να εξάγει το συμπέρασμα ότι ας πούμε η 1200άρα δεν είναι Amiga ή φέρει άδικα το όνομα αυτό ή κάτι τέτοιο: απλά, θεωρώ ότι για να κατανοήσει κάποιος το μεγαλείο του hardware που φώλιαζε στο εσωτερικό του 16μπιτου (υπερ)υπολογιστή της Commodore θα έπρεπε να είχε πιάσει τα πράγματα από την αρχή, από τα χρόνια του ZX81 και του VIC-20 ώστε να μπορέσει να εκτιμήσει για τι μεγέθους τεχνολογικό άλμα μιλάμε όταν ξαφνικά, στα κομπιουτερικά δρώμενα εμφανίζεται ένας υπολογιστής με το Original Chip Set του Jay Miner και της ομάδας του (εν προκειμένω, η Amiga 1000). Καμία μελλοντική εξέλιξη στο hardware της πλατφόρμας δεν θα είχε στη συνέχεια τόση χαοτική διαφορά από όλα τα υπόλοιπα μηχανήματα εκεί έξω. Γι' αυτό, αν Amiga=hardware out of this world, επιτρέψτε μου να θεωρώ μονάχα τα πρώτα μηχανήματα, εκείνα με το OCS, ως πραγματικές Amigas.

Επανερχόμενος όμως στο θέμα της ανάρτησης, θα πρέπει να πω ότι αυτό το κλασικό "only Amiga makes it possible" - που πλέον θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως κλισέ - έχει χρησιμοποιηθεί χιλιάδες φορές τα τελευταία 35 χρόνια από κόσμο και κοσμάκη. Πολλές φορές ορθώς, τις περισσότερες εν είδει υπερβολής. Το demo Hologon των Electronic Knights ανήκει αναμφίβολα στην πρώτη κατηγορία.

Έχω αναφερθεί στο παρελθόν από το blog μου σε δουλειές του Γερμανικού demogroup, που κατά καιρούς εντυπωσίαζε το retro κοινό υπενθυμίζοντας τις δυνατότητες των 8μπιτων υπολογιστών της σειράς TED της Commodore. Για το Hologon δεν είχα ιδέα μέχρι χθες, που έπεσε το μάτι μου στο σχετικό post του καλού φίλου Βασίλη Ν. (paranoicb) στο Facebook. Ορμώμενος από αυτή τη δημοσίευση διαπίστωσα ότι οι Electronic Knights διένειμαν το Hologon μέσω δισκετούλας και ταχυδρομείου! What???

Σκεφτείτε απλά, Δεκέμβριος 2020, άπαντες ανά την υφήλιο ετοιμάζονται για τα πρώτα τους Χριστούγεννα εν μέσω καραντίνας, και κάποιοι τυχεροί λαμβάνουν μια δισκετούλα 3,5" από τους Electronic Knights. "Για την Amiga 500", λέει επάνω. Ανάβουν τις 500άρες τους, βάζουν τη δισκέτα στο drive, και αυτό αρχίζει το γνώριμο γουργούρισμά του που μεταφέρει τους γνώστες πολλά χρόνια πίσω, σε εποχές αθωότητας για τους ίδιους. Και μετά, αντικρίζουν τα πρώτα γραφικά και ακούν τις πρώτες νότες από τις (techno-ψαλμωδίες; Πώς χαρακτηρίζονται, άραγε;) μελωδίες που συνθέτουν το soundtrack του Hologon. Η συνέχεια; Απλά τόσο εντυπωσιακή από κάθε άποψη, που το μόνο που μου έρχεται στο μυαλό είναι μια φράση από ένα comment που διάβασα σχετικά: "Wow, that coding! That's c64 optimization level, on Amiga". Όποιος γνωρίζει και καταλαβαίνει, αυτό το σχόλιο τα λέει όλα.

Hologon, λοιπόν, φίλοι μου. Σε μία και μόνη δισκετούλα, για Amiga 500 με 1ΜΒ μνήμης. Όταν ο πήχης μπαίνει τόσο ψηλά, όταν οι Electronic Knights μας θυμίζουν για τι είναι ικανό αυτό το hardware, please, μην μου ξαναπεί κάποιος ότι το Rygar χρειαζόταν Amiga 1200 για να βγει "σωστό" γιατί θα πάθω κανένα ανεύρυσμα! Κι αν δεν το πάθω θα του θυμίσω το The Fall, το Meadows, το EON και πολλά άλλα. Μπας και καταλάβει, έστω και αργά, για τι είναι ικανό το OCS...


Α, ναι: αν θέλετε να το τρέξετε σε κανονική Amiga (και πολύ καλά θα κάνετε, εννοείται), κατεβάστε το Hologon από εδώ και αφεθείτε στην μαγεία του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου