Δευτέρα 24 Μαΐου 2021

Και τι κάνει αυτό το 3.2, δηλαδή;

Χμ, καλή ερώτηση. Γιατί εντάξει, ωραία σας το πλάσαρα χθες, έριξα και μια πρέζα λυρισμό για να δέσει το γλυκό κι όλα καλά. Ή, για την ακρίβεια, όλα καλά μέχρι να θέσει κάποιος το καίριο ερώτημα του τίτλου της ανάρτησης: τι κάνει το AmigaOS 3.2; Ποια είναι τα νέα του χαρακτηριστικά; Γιατί να το αποκτήσει κάποιος; Αξίζει να αντικαταστήσουμε με δαύτο το αειθαλές Workbench 1.2, το "καλό", της κιτρινισμένης 500άρας μας; (ΝΑΙ!)

Το πιο απλό που θα μπορούσα να κάνω θα ήταν απλά να σας παραθέσω μια λίστα με τα νέα χαρακτηριστικά του - επίσης νέου - λειτουργικού όπως τα ανακοίνωσε η Hyperion. Βασικά τι πάει να πει "θα μπορούσα"; Μπορώ και θα το κάνω, ορίστε:

Στο σημείο αυτό έχω καλύψει νομίζω την είδηση με τον τρόπο που θα το έκανε το 99% των websites και blogs (καλά, για τα social media δεν το συζητάμε καν). Αλλά φτάνει αυτό; Κατά την προσωπική μου άποψη, αν απλά πετάξεις στα μούτρα κάποιου μία είδηση χωρίς πολλά-πολλά, χωρίς εξηγήσεις, χωρίς οπτικοακουστικό υλικό, χωρίς περαιτέρω πληροφορίες, το πιθανότερο είναι ότι και αυτός θα την προσπεράσει. Οπότε όχι, το τι κάνει το AmigaOS 3.2, το πώς εγκαθίσταται, το πώς συμπεριφέρεται σε low-end συστήματα καλό είναι να το δούμε αναλυτικά, όχι να το ξεπετάξουμε με μία παράγραφο κειμένου ή ένα screenshot. Και ποιος είναι ο πλέον αρμόδιος για να παρουσιάσει το νέο AmigaOS, ποιος γνωρίζει την πλατφόρμα καλύτερα κι απ' την παλάμη του, ποιανού το όνομα στην Ελληνική Αμιγκική κοινότητα είναι συνυφασμένο με την Amiga;

Προφανώς όχι το δικό μου!

Θεωρώ πως αν ένας άνθρωπος υπηρετεί ακούραστα και αφιλοκερδώς τα... Αμιγκικά ιδανικά από την εποχή που το AmigaHellas γινόταν hosting σε μία Amiga 1200 με 68030 (την δική του, άραγε;) αλλά και ακόμα νωρίτερα, αν ένας βρίσκεται στις Αμιγκικές επάλξεις από τα χρόνια που οι Amigas μας δεν είχαν καν αρχίσει να κιτρινίζουν, αυτός ο άνθρωπος είναι ο Walkero, κατά κόσμον Γιώργος Σωκιανός.

Ο Γιώργος είναι ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από το amiga.gr από το οποίο - δεν θα σας το κρύψω - πληροφορήθηκα και εγώ ο ίδιος για την επικείμενη κυκλοφορία του AmigaOS 3.2. Και επειδή η κυκλοφορία μίας νέας έκδοσης του AmigaOS είναι πάντα big news για τους Αμιγκάδες που μπορούν να δουν και πέρα από το SWOS, ο Walkero, με ενθουσιασμό παιδιού που ανοίγει Χριστουγεννιάτικο δώρο, επιμονή και στοχοπροσήλωση που παραπέμπουν στον... Michael Jordan του The Last Dance (he took it personally) και γνωσιακό υπόβαθρο uber-hardcore Amigan μπήκε στη διαδικασία να φτιάξει κάποια πραγματάκια για να μας μπάσουν όλους (όσους έχουμε το "μικρόβιο", τουλάχιστον) στον μαγικό κόσμο του AmigaOS 3.2. Τι έφτιαξε; Δώστε βάση:

- Παρουσίαση του AmigaOS 3.2 (+ video διάρκειας 2 και βάλε ωρών με ερωταπαντήσεις)

- Οδηγό εγκατάστασης του AmigaOS 3.2

- Οδηγό εγκατάστασης ελληνικών στο AmigaOS 3.2

Και την ώρα που εσείς βλέπετε τα παραπάνω και αναρωτιέστε "μα πότε πρόλαβε κιόλας;" να σας πληροφορήσω ότι μόλις χθες ο Γιώργος ανέβασε και νέο βίντεο παρουσίασης του λειτουργικού, με την συμμετοχή του Ignatio Gully, μέλους της ομάδας ανάπτυξης του AmigaOS 3.2. Τούτο εδώ μάλιστα, καθώς ο Ignatio παρουσιάζει μία-μία τις - άγνωστες στο ευρύ κοινό - πτυχές του νέου AmigaOS, κρατάει, ούτε λίγο ούτε πολύ, 3 ώρες και 33 λεπτά! Μπορείτε να το παρακολουθήσετε παρακάτω:

Από όλα όσα διαβάσατε μέχρι τώρα θεωρώ ότι καταλάβατε το γιατί ο Γιώργος είναι ο πλέον αρμόδιος για να σας πληροφορήσει για το "τι κάνει το OS 3.2", έτσι; Με 3 αναλυτικούς οδηγούς με πληθώρα screenshots και 2 βίντεο συνολικής διάρκειας κοντά στις 6 ώρες όχι απλά μας βάζει γερά στον κόσμο του νέου AmigaOS, αλλά μας κάνει να το αντιμετωπίζουμε και ως... παλιόφιλο!

Δεν νομίζω ότι έχει νόημα να επεκταθώ περισσότερο: αν ήθελα να γράψω κάτι ακόμα σχετικά με το θέμα της ανάρτησης που διαβάζετε απλά δεν θα υπήρχε λόγος, αφού ουσιαστικά ο Γιώργος το έχει καλύψει το θέμα. Κάντε μια βόλτα λοιπόν από το amiga.gr και θα πειστείτε. Αφήστε που έχει και πολλά-πολλά ακόμα να διαβάσετε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου