Σάββατο 5 Ιουνίου 2021

Ένα μαγικό floppy disk drive!

Πείτε μου ειλικρινά, ποιος από εσάς εκεί έξω δεν προσπάθησε κάποτε χρησιμοποιώντας διάφορες hardware λύσεις να γράψει και να διαβάσει δισκέτες Amiga στο/από το PC του; Υπήρξαν κατά καιρούς αρκετές ενδιαφέρουσες προτάσεις, άλλες φθηνότερες, άλλες ακριβότερες, οι περισσότερες στριφνές και δύσχρηστες, αλλά, πέρα από το κλασικό Catweasel δεν υπήρξε κάποιο άλλο interface/controller που να θεωρήθηκε - και να ήταν - πραγματική λύση στο πρόβλημα. Μέχρι τώρα αυτό, όμως. Διότι πλέον...

Πλέον υπάρχει το Arduino Amiga Floppy Disk Reader/Writer του Rob Smith, το οποίο, όχι απλά επιτρέπει την ανάγνωση και την εγγραφή οποιασδήποτε δισκέτας Amiga (ακόμα και αυτών με εξωτικά κλειδώματα), αλλά κάνει και κάτι... μαγικό: μετατρέπει το PC (οποιοδήποτε PC, ακόμα και ένα laptop με Windows 10) σε Amiga με floppy disk drive. Για να είμαι πιο ακριβής, μετατρέπει το PC σε Amiga που μπορεί να κάνει boot από το floppy disk drive! Φυσικά χρειάζεται το WinUAE, αλλά με την προσθήκη του Arduino Amiga Floppy Disk Reader/Writer μπορεί κανείς απλά και πανεύκολα να... ξεδώσει με την συλλογή δισκετών του χωρίς να βάλει πραγματική Amiga στην εξίσωση!

Καταλαβαίνετε ότι ένα περιφερειακό όπως το Arduino Amiga Floppy Disk Reader/Writer θα έκανε... πάταγο στην προ-WHDLoad εποχή, τότε που άπαντες φυλούσαμε ως κόρες οφθαλμών τις δισκέτες μας και δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι θα έφτανε μία μέρα που θα χρησιμοποιούσαμε hard disk installs των παιχνιδιών και των demos. Και που φυσικά δεν υπήρχαν και floppy disk drive εξομοιωτές όπως τα Gotek, GOEX κλπ...

Ακόμα και σήμερα όμως, αν κάποιος βρίσκει ενδιαφέρουσα την προοπτική να έχει τη δυνατότητα να τροφοδοτεί την πραγματική του 500άρα με... φρέσκες δισκέτες ή να χρησιμοποιεί το PC του ως floppy based Amiga, πλέον το Arduino Amiga Floppy Disk Reader/Writer θα του λύσει τα χέρια. Είναι σίγουρα κρίμα που αυτό το μαγικό floppy disk drive δεν κυκλοφόρησε 10-15 χρόνια νωρίτερα, αλλά, ακόμα και τώρα που οι πραγματικές δισκέτες έχουν σχεδόν εξ' ολοκλήρου αντικατασταθεί από floppy disk images, το Arduino Amiga Floppy Disk Reader/Writer αποτελεί ένα μικρό... θαύμα!

Αν ενδιαφέρεστε για περισσότερες πληροφορίες κάντε μία επίσκεψη στην σελίδα του Rob Smith ή, ακόμα καλύτερα, δείτε το παρακάτω ενδιαφέρον και επεξηγηματικό video από τον Neil (RMC):

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου