Τρίτη 8 Μαρτίου 2022

Κάντε τον iBrowse χρήσιμο και μεταφέρετε αρχεία από το PC σας

Όπως είχα γραψει αναλυτικά και παλιότερα σε αυτή την ανάρτηση, πλέον υπάρχει το plipbox το οποίο, χάρη στον καλό μου φίλο Δημήτρη (MasterGR) μπορούμε να αποκτήσουμε άμεσα και με πολύ μικρό κόστος. Να πω εν συντομία ότι το plipbox είναι μία κάρτα δικτύου που συνδέεται στην παράλληλη θύρα οποιασδήποτε Amiga δίνοντάς μας επιτέλους τη δυνατότητα να βγάλουμε την Αμιγκούλα μας στο Internet - και στο τοπικό μας δίκτυο, φυσικά - φθηνά, εύκολα και άκοπα.


Η παρούσα ανάρηση δεν έχει ως σκοπό να εξηγήσει αναλυτικά τα περί του plipbox και το πώς αυτό "στήνεται". Υπάρχει η παλαιότυερη ανάρτηση της οποίας και έβαλα το link στην αρχή γι' αυτή τη δουλειά. Το αντικείμενο της παρούσας είναι το πώς θα φτιάξουμε έναν φάκελο στο PC μας ώστε να μεταφέρουμε εύκολα αρχεία προς και από την Amiga με τη χρήση του iBrowse. Γιατί τον τελευταίο μπορούμε να τον αποκτήσουμε δωρεάν και, μια και πλέον δεν μπορεί να "μπει" σωστά και σε πολλά websites πλην του Aminet, καλό είναι να μπορέσει να μας φανεί χρηστικός κάπου. Πάμε λοιπόν!

Το πρώτο βήμα είναι να μάθετε την IP διεύθυνση του PC σας στο τοπικό δίκτυο - και να συνδέσετε εννοείται και την Amiga σε αυτό (τα ίδια ισχύουν για όλες τις κάρτες δικτύου, δεν χρειάζεται σώνει και καλά να έχετε plipbox). Αν δεν ξέρετε την IP διεύθυνση του PC ανοίξτε ένα command prompt (δίνοντας cmd και <enter>) και εκεί δώστε ipconfig και <enter>. Θα δείτε κάτι σαν αυτό:

Η IP v4 Address είναι αυτή που μας ενδιαφέρει. Σημειώστε την κάπου και πηγαίνετε στην Amiga σας. Ανοίξτε ένα CLI (δίνοντας newshell και <enter>) και εκεί δώστε ping x.x.x.x και <enter>, όπου x.x.x.x η IP διεύθυνση του PC από το προηγούμενο βήμα - στη δική μας περίπτωση η 192.168.1.2. Να έχετε υπ' όψιν ότι η εντολή ping προστίθεται με την εγκατάσταση του TCP/IP stack στην Amiga, και μπορεί να μην έχει αυτήν ακριβώς την ονομασία. Στην πλειονότητα όμως των περιπτώσεων είναι ping.

Αν δούμε ότι το PC "απαντάει" στην Amiga όπως εδώ, τότε είμαστε έτοιμοι για το επόμενο βήμα - αν όχι, βεβαιωθείτε ότι η Amiga είναι στο δίκτυο και ότι ο TCP/IP stack είναι σωστά ρυθμισμένος να λαμβάνει διεύθυνση από τον DHCP server του router σας.

Αυτό που θέλουμε να κάνουμε τώρα είναι να φτιάξουμε έναν φάκελο στο PC στον οποίο θα τοποθετούμε τα αρχεία προς μεταφορά ή αυτά που θα "στέλνουμε" από την Amiga. Φτιάξτε στο C: έναν φάκελο με το όνομα transfer λοιπόν, και πάμε παρακάτω.

Αυτό που θα χρειαστούμε τώρα, είναι ένα πρόγραμμα που να φτιάχνει έναν web server στο PC με τα περιεχόμενα του φακέλου transfer και τη δυνατότητα για download και upload από τον iBrowse. Το ιδανικό προγραμματάκι γι' αυτή τη χρήση ονομάζεται HFS (HTTP File Server), είναι δωρεάν και μπορείτε να το κατεβάσετε από την επίσημη σελίδα του. Επειδή δεν έχω δοκιμάσει τις τελευταίες εκδόσεις του, μπορείτε να κατεβάσετε μία πολύ παλαιότερη από εδώ, η οποία είναι δοκιμασμένη ότι συνεργάζεται με τον iBrowse.

Εκτελέστε το HFS, επιτρέψτε του να "περνάει" μέσα από το firewall, και θα βρεθείτε μπροστά σε ένα παράθυρο σαν αυτό:

Αν σας ζητήσει να κάνετε update στην τελευταία έκδοση αρνηθείτε προς το παρόν. Επιλέξτε το port στο πάνω μέρος της οθόνης και αλλάξτε το σε κάτι άλλο, π.χ. σε 8888. Εδώ θα πρέπει να αναφέρω ότι κάποια antiviruses (κυρίως τα δωρεάν) δεν γνωρίζουν το HFS και το μπλοκάρουν, το μεταφέρουν στην καραντίνα και άλλα τέτοια ωραία. Οπότε βάλτε το σαν εξαίρεση στο antivirus και συνεχίζουμε.

Κάντε αριστερό click κάπου μέσα στο μεγάλο αριστερό παράθυρο και επιλέξτε add folder from disk. Στο παράθυρο που θα εμφανιστεί επιλέξτε τον φάκελο transfer που φτιάξαμε πριν και διαλέξτε στην επόμενη οθόνη ότι είναι real folder. Αν όλα πήγαν καλά θα δείτε την παρακάτω οθόνη και ο server σας θα είναι έτοιμος:

Πάμε τώρα στην Amiga, εκτελούμε τον iBrowse και στην γραμμή διεθύνσεων δίνουμε http://x.x.x.x:8888/ (στο δικό μας παράδειγμα http://192.168.1.2:8888/). Voila!

Επιλέγουμε τον φάκελο transfer και μεταφερόμαστε στα περιεχόμενά του, όπου και μπορούμε να κάνουμε download όποιο αρχείο έχουμε ήδη τοποθετήσει στον φάκελο transfer. Προκειμένου να γίνει πλήρης η λειτουργικότητα και να έχουμε αμφίδρομη μεταφορά, επιστρέφουμε στο PC, και στην οθόνη του HFS κάνουμε δεξί click πάνω στον φάκελο transfer, και επιλέγουμε upload->upload for accounts->anyone. Πλεόν, αν κάνουμε ένα reload της σελίδας από την πλευρά της Amiga διαπιστώνουμε ότι στο επάνω δεξιά μέρος της σελίδας υπάρχει και η επιλογή upload, μέσω της οποίας μπορούμε να στείλουμε αρχεία στο PC.

Όπως θα διαπιστώσατε, η όλη διαδικασία δεν είναι κάτι το δύσκολο: το στήνετε μια φορά και από εκεί και πέρα δεν χρειάζεται κάτι άλλο. Αν σας φαίνεται βάσανο η εγκατάσταση και η παραμετροποίηση ενός TCP/IP stack στην Amiga η αλήθεια είναι ότι είναι σαφώς πιο πολύπλοκη από το να σετάρετε μια κάρτα δικτύου στο PC ή στο Mac, αλλά πρόκειται για κάτι που θα πρέπει να το κάνετε προκειμένου να έχετε δίκτυο στην Amiga. Τέλος, θα πρέπει να σταθούμε λιγάκι στο γιατί προτείνω την λύση του HFS, ενώ, για παράδειγμα, θα μπορούσαμε να σηκώσουμε και έναν FTP server στο PC για να κάνουμε την ίδια δουλειά. Οι λόγοι είναι δύο: ο πρώτος είναι ότι το HFS με την web πρόσβαση είναι του τύπου πιο-απλό-πεθαίνεις, και ο δεύτερος και σημαντικότερος είναι ότι όλοι (μα όλοι) οι FTP clients της Amiga κολλάνες συχνότατα κατά τη μεταφορά αρχείων, πράγμα που δεν συμβαίνει με τον iBrowse. Προσωπικά οδηγήθηκα στη λύση του HFS ακριβώς επειδή είχα τραβήξει των παθών μου τον τάραχο με τους FTP clients...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου