Πέμπτη 24 Μαρτίου 2022

TheA500 Mini: μήπως τελικά δεν είναι "τσιμπημένη" η τιμή της;

Θέλω ξεκινώντας να κάνω μία διευκρίνηση που κανονικά δεν θα έπρεπε να μπω στον κόπο να την κάνω, αλλά επειδή δυστυχώς τίποτα δεν θα πρέπει να θεωρείται αυτονόητο στις μέρες μας, ορίστε:

Τα πάντα είναι σχετικά.

Να, την έκανα.

Και εξηγούμαι: είναι ακριβή μια BMW 420 που απ' ότι βλέπω πωλείται καινούρια κάπου γύρω στα 60.000€; Αν είσαι υπάλληλος των Goody's ναι, είναι πανάκριβη. Φαρμακείο. Ασύλληπτα εκτός τόπου και χρόνου όποιος πουλάει αυτοκίνητα με τέτοιες τιμές. Από την άλλη, αν είσαι κάποιος με την οικονομική επιφάνεια ενός Μαρινάκη ή ενός Βαρδινογιάννη, μπορείς να πεις ότι είναι και τσάμπα: δεν θυμάσαι καν πότε ήταν η τελευταία φορά που είχες στην κατοχή σου τόσο φτηνό αυτοκίνητο. Για όνομα, τα 60 χιλιάρικα τα βγάζεις σε μία ώρα. Τις κακές μέρες.

Γι' αυτό σας λέω, σχετικά είναι όλα. Προκειμένου όμως να γίνει μια οποιαδήποτε κουβέντα θεωρούμε ότι υφίσταται αυτό που ονομάζουμε "κοινή λογική" - ξέρετε, αυτό που είναι τόσο κοινό που δεν το έχει σχεδόν κανένας. Αλλά ας πούμε - και πάλι για χάρη της κουβέντας - ότι υπάρχει.

Και για να κάνουμε στροφή 180 μοιρών πάμε στον κόσμο της Amiga: εκεί ακριβώς που οτιδήποτε έχει να κάνει με τη λογική έχει φύγει προ πολλού από το παράθυρο, καθώς πρόκειται για την υπολογιστική πλατφόρμα με το πλέον "ιδιαίτερο" κοινό, με τους δεκάδες (ίσως και εκατοντάδες) χιλιάδες φανατικούς φίλους ανά τον κόσμο που είναι χωρισμένοι σε flavors, στρατόπεδα, classic και next gen, fora, ομάδες στο Facebook και πολλά-πολλά ακόμη. 

Κυκλοφορεί λοιπόν από μέρα σε μέρα στη χώρα μας το TheA500 Mini της Retro Games Ltd., αυτή η μικροσκοπική αναβίωση της Amiga 500, που ακολουθεί την - κλασική τα τελευταία χρόνια - πεπατημένη των "μίνι" εκδόσεων δημοφιλών κονσολών και υπολογιστών του παρελθόντος. Προσωπικά ούτε κρύο ούτε ζέστη μου κάνουν αυτά τα μηχανήματα, εκτός από τις περιπτώσεις των TheC64 και TheVIC20 που πραγματικά με ενθουσίασαν. Αλλά αυτά τα 2 μηχανήματα ήταν διαφορετικά, καθώς είχαν φυσικό μέγεθος και full sized λειτουργικό πληκτρολόγιο.

Τώρα λοιπόν που είχαμε την ευκαιρία να δούμε τα πρώτα reviews της A500 Mini από τους γνωστότερους YouTubers, γνωρίζουμε ότι το μικροσκοπικό αυτό μηχανηματάκι, πέρα από τα 25 προεγκατεστημένα παιχνίδια, μπορεί να τρέξει οποιοδήποτε WHDLoad install του "ταΐσουμε" μέσω USB stick, είτε πρόκειται για παιχνίδι, είτε για demo, είτε για OCS/ECS, είτε για AGA. Ωραία όλα αυτά, αλλά ήδη ακούγεται η γκρίνια:

- το πληκτρολόγιο δεν είναι λειτουργικό

- δεν τρέχει .ADF images

- είναι εξομοίωση

- η τιμή του είναι "τσιμπημένη".

Θα τα πιάσω ανάποδα. Τσιμπημένη; Αλήθεια; Εδώ που έχουμε φτάσει; Τσιμπημένη είναι η ΔΕΗ. Τσιμπημένες είναι οι τιμές των καυσίμων. Τσιμπημένες είναι οι λυπητερές στα super market. Τσιμπημένο είναι αυτό:

Καλά, αυτό δεν είναι απλά τσιμπημένο, δεν θα επεκταθώ στο συγκεκριμένο γιατί δεν έχει και νόημα.

Πάμε στην εξομοίωση τώρα. Ναι, πρόκειται περί εξομοίωσης. Αλλά, μια στιγμή: αν κάτσει κανείς και υπολογίσει πόσα χρειάζεται να ξοδέψει για μία πραγματική Amiga με τη δυνατότητα να τρέχει OCS/ECS/AGA WHDLoad installs από mass storage device βγάζοντας μάλιστα έξοδο σε HDMI ώστε να μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε σε κάποια σύγχρονη οθόνη, τότε η τιμή εκκίνησης θα είναι τα 600€. Για hardware 30ετίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την βεβαιότητα ότι θα λειτουργεί και αύριο, μεθαύριο, σε ένα μήνα ή σε ένα χρόνο. Οπότε ίσως αν τα λάβουμε αυτά υπ' όψιν τότε να μη μας φαίνεται πια τόσο τραγικό το γεγονός ότι έχουμε να κάνουμε με software emulation, αφού μάλιστα, αν ισχύουν τα όσα είδαμε, το latency είναι ελάχιστο.

Για το ότι δεν τρέχει .ADF images θα πω ότι και εγώ θα προτιμούσα να υπάρχει αυτή η ευκολία. Ευτυχώς η ίδια η εταιρία (Retro Games Ltd.) άφησε να διαρρεύσει ότι ίσως να προστεθεί αυτή η δυνατότητα σε κάποιο μελλοντικό firmware update. Μάκαρι, γιατί αυτό είναι κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για τις νέες κυκλοφορίες, που ως επί το πλείστον κυκλοφορούν σε μορφή ενός ή περισσότερων αρχείων .ADF.

Και, τέλος, το πληκτρολόγιο. Πέρα από το αυτονόητο, ότι δηλαδή τέτοιου μεγέθους πληκτρολόγιο δεν θα είχε νόημα να είναι λειτουργικό αφού είναι τόσο μικροσκοπικό που θα πατιόντουσαν 5 πλήκτρα μαζί κάθε φορά, θα αναρωτηθώ εύλογα πόσοι Αμιγκάδες χρησιμοποιούσαν το πληκτρολόγιο; Αλήθεια, δηλαδή. Το 5-10%; Και αυτό back in the day. Τώρα κάποιος που θα αγοράσει την TheA500 Mini θα την πάρει για να γράψει κείμενα ή - ακόμα καλύτερα - κώδικα; Που, ακόμα και αν ισχύει κάτι τέτοιο, μπορεί όποιος θέλει να συνδέσει ένα USB πληκτρολόγιο στο μηχάνημα και να κάνει τη "δουλειά" του, έτσι δεν είναι;

Επιστρέφω λοιπόν σε αυτό που έγραφα στην αρχή: τα πάντα είναι σχετικά. Αν είστε κάποιος που μπορεί να βρει μια 500άρα ή 1200άρα με επέκταση μνήμης και δίσκο στα 200€ τότε θα είναι μάλλον βλακεία να δώσετε 130€ για την TheA500 Mini. Αν ανήκετε στην πλειοψηφία που ένα τέτοιο μηχάνημα (την πραγματική Amiga, δηλαδή) θα το πληρώσετε 500€ και μετά θα ψάχνετε και τρόπο να το συνδέσετε στην ολοκαίνουρια 4Κ τηλεόρασή σας με τις 3-4 HDMI εισόδους, ίσως θα πρέπει να αρχίσετε να καλοβλέπετε τις ευκολίες - σε συνδυασμό πάντα με την τιμή - της μικροσκοπικής, νέας Amiga. Κι ας μην είναι πραγματική Amiga. Αλλά, όπως λέει κι ο φίλος μου ο Γιώργος, "αν μοιάζει με Amiga και συμπεριφέρεται σαν Amiga, τότε είναι Amiga". He's got a point, δεν μπορώ να το αρνηθώ.

Όπως και να 'χει σε Πλαίσιο, Κωτσόβολο κλπ εξαντλήθηκαν το κομμάτια που υπήρχαν διαθέσιμα για προπαραγγελία από την πρώτη στιγμή. Λογικά, αν υπάρχει ενδιαφέρον, θα έρθουν σύντομα κι άλλα πάντως...

Αν από όλα τα παραπάνω καταλάβατε ότι συνιστώ την TheA500 Mini σαν αγορά, θα σας πω ότι μάλλον έτσι είναι. Προσωπικά, αφού έχω πραγματική Amiga που κάνει όλα όσα κάνει η TheA500 Mini δεν σκοπεύω να την αγοράσω, δεν θα σας πω ψέματα. Από την άλλη, αν η Retro Games Ltd. κάνει την μεγάλη κίνηση και αποφασίσει να κυκλοφορήσει full sized μοντέλο με λειτουργικό πληκτρολόγιο, ε, ναι, αυτό θα το πάρω. Με μια τιμή περί τα 250€ ούτε που θα το σκεφτώ δεύτερη φορά: αφού διαπίστωσα από πρώτο χέρι πόσο τέλειοι είναι οι TheC64 και TheVIC20 εννοείται και εξυπακούεται πως δεν πρόκειται να πω όχι στην ευκαιρία να αποκτήσω μία ολοκαίνουρια, λειτουργική, κανονικού μεγέθους Amiga 500. Κι ας κρύβει εξομοιωτή στα σπλάχνα της...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου