Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2023

Zzap! Amiga Annual 2023: too little, too... little!

Κάθε χρόνο εκεί γύρω στον Οκτώβριο που λαμβάνω το ενημερωτικό email από τον Chris Wilkins για την κυκλοφορία των ετήσιων εκδόσεων των περιοδικών της Fusion Retro Books λέω από μέσα μου ότι "φέτος δεν θα υποκύψω". Όχι επειδή έχω παράπονο από την ποιότητα ή τις τιμές αυτών των "annuals", αλλά κυρίως διότι το Brexit είχε ως αποτέλεσμα οτιδήποτε έρχεται από Αγγλία να είναι πλέον ακριβότερο, να καθυστερεί περισσότερο και να περνάει και από τελωνείο. Οπότε, αν βάλεις κάτω το κόστος των 4 εκδόσεων μαζί με τα ταχυδρομικά τους και τα κόστη εκτελωνισμού περνάς άνετα τα 100€ - πρέπει να σου αρέσουν πολύ αυτά τα annuals για να τα αγοράσεις τελικά αν ζεις στην Ελλάδα...

Εν τω μεταξύ, φέτος κάποια πραγματάκια διαφοροποιήθηκαν προς το χειρότερο: ο χαμός του Oliver Frey και στη συνέχεια αυτός του Roger Kean άφησαν, όσο να 'ναι, τις εκδόσεις αυτές λίγο "ορφανές". Προσθέστε σε αυτό και το γεγονός ότι πλέον οι ετήσιες εκδόσεις φτιάχνονται σε μέγεθος Α5 και, αν θέλει κάποιος να τις προμηθευτεί σε Α4 έχουν έξτρα κόστος (το διπλάσιο) - ενώ η σελιδοποίηση παραμένει η ίδια με αυτή του Α4.

Παρά τα παραπάνω, όπως συνηθίζω κάθε χρόνο, έτσι και φέτος υπέκυψα στον πειρασμό με αποτέλεσμα προ ολίγων ημερών να παραλάβω το Zzap! Amiga Annual 2023. Ανοίγοντας το πακετάκι με περίμενε μία ευχάριστη έκπληξη, αφού το (μικρό) βιβλίο συνοδευόταν από ένα μουσικό CD (ναι, υπάρχουν ακόμα και στις μέρες μας) σε κανονική θήκη από διαφανές σκληρό πλαστικό το οποίο περιείχε ένα best of των κλασικών συνθέσεων του David Whittaker για την Amiga, σε εκτέλεση/επιμέλεια του Allister Brimble. Καλοδεχούμενο το δωράκι και μπορώ να πω ότι το απόλαυσα δεόντως, αφού είχα την τύχη το βασικό μου PC να διαθέτει DVD-R/W optical drive - αλλιώς δεν έχω ιδέα πού θα έβρισκα CD player για να το ακούσω!

Όταν όμως αγοράζεις μία ετήσια έκδοση ενός περιοδικού τη μεγαλύτερη σημασία την έχει το ίδιο το προϊόν για το οποίο πλήρωσες και όχι τα όποια "δωράκια", έτσι δεν είναι; Ποιες είναι λοιπόν οι εντυπώσεις μου από το Zzap! Amiga Annual 2023;

Αρχικά θα πρέπει να διευκρινίσω ότι η ετήσια έκδοση είναι μία συλλογή άρθρων, αφιερωμάτων και game reviews από τις διμηνιαίες εκδόσεις που κυκλοφόρησαν μέσα στο 2022. Αυτό δεν είναι απαραιτήτως κακό, ίσα-ίσα που μπορεί να θεωρηθεί ως ένα best of (άλλο ένα) των 6 περιοδικών που προηγήθηκαν. Λόγω του ότι αυτές οι διμηνιαίες εκδόσεις δημιουργούνται και κυκλοφορούν επίσης σε μέγεθος A5, προκύπτουν κάποια προβληματάκια. Το μεγαλύτερο εξ αυτών δεν είναι το (πολύ) μικρό μέγεθος των game reviews (συνήθως 2 σελίδες) όσο το ότι μια σελίδα Α5 με ευανάγνωστου μεγέθους fonts χωράει ελάχιστο κείμενο. Και, αν κάποιος επιθυμήσει να συμπτύξει περισσότερο όγκο κειμένου τότε θα πρέπει να καταφύγει σε μικρότερα fonts, γεγονός που καθιστά την ανάγνωση κουραστική. Και δεν είναι μονάχα αυτό: τα περισσότερα screenshots είναι, αναπόφευκτα, μικρά σαν γραμματόσημα, καθιστώντας ιδιαίτερα δυσχερή την εξαγωγή συμπερασμάτων από δαύτα. Για να τα συνοψίσω όλα αυτά σε μία πρόταση, το μέγεθος Α5 δείχνει να "σκοτώνει" την ετήσια έκδοση.

Επειδή ξεκίνησα αυτή τη "μόδα" με τις ετήσιες εκδόσεις των πρώην περιοδικών της Newsfield Publications από την Fusion Retro Books από την αρχή, τότε δηλαδή που συμμετείχαν αρκετοί από τους original συντελεστές και τα βιβλία φτιάχνονταν για και τυπώνονταν σε Α4, μπορώ να πω ότι η διαφορά είναι πολύ μεγάλη. Ίσως όχι χαώδης γιατί η θεματολογική και αισθητική "συγγένεια" υπάρχει, αλλά αυτή η ιστορία με το A5 format έχει ρίξει πάρα πολύ το τελικό αποτέλεσμα. Από κάθε άποψη.

Άντε, να δούμε αν του χρόνου θα "προσπεράσω" ή θα μπω στον πειρασμό να πληρώσω ακόμα περισσότερα για την Α4 έκδοση...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου