Κυριακή 16 Μαΐου 2021

Η Amiga στη NASA: lost in space

Πριν γράψω έστω και μία λέξη σχετικά με το θέμα της ανάρτησης, θα ήθελα να διευκρινίσω προς πάσα κατεύθυνση το παρακάτω: αν έπρεπε να διαλέξω έναν και μόνο έναν 16μπιτο υπολογιστή για να πάρω μαζί μου σε ένα ερημονήσι, αυτός θα ήταν η Amiga 500. Όσο κι αν γουστάρω και εκτιμώ τα PCs της εποχής (και όχι μόνο) και τον Atari ST, θα υπέκυπτα τελικά στη μαγεία της Μεγάλης Κυρίας. Αυτό είναι βέβαιο. Όσοι προσέξατε ότι δεν έβαλα τα 8μπιτα home computers στην κουβέντα μπράβο σας, είστε παρατηρητικοί: αν έπρεπε να επιλέξω ένα 16μπιτο ή 8μπιτο computer ίσως η επιλογή μου να ήταν διαφορετική, who knows? Μεγάλος ο έρωτας και η εκτίμησή μου για τους... σκαπανείς του home computing, τι, να λέμε, ψέματα;

Επιστρέφοντας στο θέμα μας όμως, και αφού ξεκαθάρισα τα φιλικά (και βάλε) αισθήματά μου προς την πάλαι ποτέ ναυαρχίδα της Commodore, θα ήθελα να μιλήσω λιγάκι για το θέμα που συζητήθηκε πριν λίγες μέρες στην ομάδα Amiga Greek Community στο Facebook και που είχε αποτέλεσμα μερικές παρεξηγήσεις, κάποια blocks και ένα ban χρήστη. Όλα αυτά από το πουθενά, ως συνήθως...

Αν ψάχνετε για κουτσομπολιό, μπηχτές ή μπινελίκια θα σας απογοητεύσω: γράφω το κείμενο που διαβάζετε προκειμένου να βάλω σε μια σειρά τις σκέψεις μου, να συγκεντρώσω πάνω-κάτω τα όσα έγραψα και στην ομάδα στο Facebook αλλά και να παραθέσω περισσότερα στοιχεία για τον ρόλο που είχαν στην NASA οι Amigas, γιατί θεωρώ ότι η πλειονότητα δεν μπήκε στον κόπο να το ψάξει και ιδιαίτερα, με αποτέλεσμα να γράφουμε... σεντόνια επιχειρημάτων, ορθών και... λιγότερο ορθών, χωρίς όμως να λαμβάνουμε υπόψη τα γεγονότα. Εντάξει, αυτό συνηθίζεται στο Facebook, οπότε δεν προκαλεί και ιδιαίτερη εντύπωση είναι η αλήθεια... 

Καταρχάς, να πούμε τι έκαναν οι Amigas της NASA, ποιος ήταν ο ρόλος τους. Στα διαλείμματα λοιπόν μεταξύ Hybris και SWOS... - εντάξει, αστειεύομαι, μη βαράτε! Πάμε πάλι. Ο ρόλος που είχαν οι Amigas της NASA, αν το μεταφράζω σωστά, ήταν να δέχονται τα δεδομένα τηλεμετρίας από τα διαστημικά λεωφορεία και να τα κλιμακοθετούν εφαρμόζοντας συντελεστές μέχρι και 5ου βαθμού πολυωνύμων και τέλος να τα μετατρέπουν ξανά σε μορφή προς προβολή στους μηχανικούς που ασχολούνταν με την εκτόξευση. Ακούγεται... rocket science και είναι κιόλας, αλλά στην πραγματικότητα μιλάμε για υπολογισμούς και, ξέρετε, that's what computers do! Τι ήταν αυτό που ωθούσε το συγκεκριμένο τμήμα της NASA στην επιλογή των υπολογιστών της Commodore και όχι κάποιων άλλων, π.χ. x86 αρχιτεκτονικής; Απ' ότι λένε οι ίδιοι οι μηχανικοί, λόγω της αρμονικής συνεργασίας και του integration μεταξύ hardware και software στην κορυφαία πλατφόρμα της Commodore, οι υπολογιστές αυτοί (Amiga 2000 & Amiga 4000) μπορούσαν να εκτελούν πολλαπλές διεργασίες και υπολογισμούς ταυτόχρονα, χωρίς διακοπές από το λειτουργικό σύστημα, κάτι που δεν συνέβαινε με τα PCs της εποχής που έτρεχαν Windows 95 και Windows NT (αναφέρονται στο 2ο μισό των 90s, προφανώς, και οι Amigas που χρησιμοποιούνταν έτρεχαν αντίστοιχα OS 2.x και 3.x). Την ίδια δουλειά με την Amiga μπορούσαν να την κάνουν και οι DEC Alpha, αλλά αυτά ήταν workstations με τιμές πολλαπλάσιες της Μεγάλης Κυρίας. Σύμφωνα με τους μηχανικούς της NASA, οι Amigas μπορούσαν να επεξεργάζονται χωρίς απώλειες δεδομένα από 2 ή και περισσότερα σκάφη ταυτόχρονα αν το bitrate ήταν αρκετά χαμηλό, γεγονός που τις καθιστούσε εκτός από multitasking και... multi-spacecraft!

Φυσικά, όπως θα ήταν αναμενόμενο, Amigas χρησιμοποιήθηκαν και στο τηλεοπτικό κέντρο της NASA με ένα σύστημα Toaster στον μάλλον συνηθισμένο ρόλο (για την εποχή) της τιτλέζας και των video effects. Όχι κι άσχημα για έναν υπολογιστή που η πλειοψηφία αγόραζε προκειμένου να τον χρησιμοποιήσει ως... Playstation (η κλασική "κατάρα" της Amiga, που ενώ θα μπορούσε να έχει διαπρέψει ως multimedia workstation τελικά επιβίωσε ως gaming machine).

Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα παραπάνω μπορείτε να διαβάσετε σε μία συνέντευξη που έδωσαν οι αρμόδιοι μηχανικοί της NASA το 1999, εδώ.

Αφού λοιπόν γνωρίζουμε ότι η NASA όντως είχε προμηθευτεί κάποιες Amigas και ποιος ήταν ο ρόλος τους, ας δούμε τι δεδομένα έχουμε:

- Στο επίπεδο τιμής των big box Amigas, ο συνδυασμός hardware/software που προσέφεραν ήταν ιδανικός για την κάλυψη των μηχανογραφικών αναγκών για τη λήψη και επεξεργασία των δεδομένων τηλεμετρίας συγκριτικά με τα αντίστοιχα PCs της εποχής.

- Η NASA ήταν και παραμένει ένας τεράστιος οργανισμός, με εκατοντάδες ανεξάρτητα τμήματα: στην συντριπτική τους πλειοψηφία τα τμήματα αυτά χρησιμοποιούσαν υπολογιστές αρχιτεκτονικής x86 (ναι, PCs). Η αναλογία ήταν του τύπου 100:1 (PCs:μη PCs) οπότε, αν κάποιος ισχυριστεί ότι "ναι, αλλά η NASA χρησιμοποιούσε PCs" θα έχει, απλά, δίκιο.

- Από τα μέσα των 90s και μετά σταμάτησαν να αγοράζονται Amigas από οποιοδήποτε τμήμα της NASA. Ο λόγος απλός: έκλεισε η Commodore!

- Κάποιες φορές, σε έναν τόσο κολοσσιαίο οργανισμό χρηματοδοτούμενο από το Κογκρέσο των Η.Π.Α. όπως είναι η NASA, οι αποφάσεις για επιλογή και αγορά εξοπλισμού δεν έχουν να κάνουν πραγματικά με το ποια πρόταση είναι η καλύτερη και με το ποια υπολογιστική πλατφόρμα είναι η ιδανική: σκεφτείτε τι γίνεται στην πατρίδα μας με διαγωνισμούς του Δημοσίου, μίζες κλπ για να πάρετε μια ιδέα.

- Οι υπεύθυνοι κάποιων τμημάτων της NASA αρνούνταν να επιλέξουν Amigas λόγω της χαμηλής τιμής τους (!) και λόγω του γεγονότος ότι δεν ήταν PC (αναφέρεται στην συνέντευξη).

- Πέρα από τα PCs, τους Macs, τις Amigas και κάποια ακριβότερα workstations δεν φαίνεται να εξετάστηκαν άλλες λύσεις. Με απλά λόγια, δεν θα μάθουμε ποτέ εάν για παράδειγμα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν Atari STs ή o Archimedes της Acorn. Αν και η ανάγκη (;) για multitasking μάλλον δεν θα καθιστούσε τον ST ιδανικό ως υποψήφιο...

Βάζοντας στο τραπέζι όλα τα παραπάνω, και μακριά από φανατισμούς και προκαταλήψεις, προσωπικά καταλήγω σε 2 συμπεράσματα: 

- το πρώτο είναι ότι δεν έτυχε που είχαν Amigas στη NASA για τη δουλειά που τις χρησιμοποιούσαν. Ήταν ο ιδανικός υπολογιστής για τα συγκεκριμένα tasks, τουλάχιστον από αυτούς που προτάθηκαν/εξετάστηκαν.

- το δεύτερο είναι ότι το παραπάνω μάλλον κακώς χρησιμοποιείται από την πλευρά των Αμιγκάδων ως επιχείρημα για την ανωτερότητα της πλατφόρμας (αν και δυνητικά είναι). Ξέρετε γιατί; Διότι, πολύ απλά, στην υποθετική περίπτωση που τα πράγματα ήταν ακριβώς αντίθετα, δηλαδή αν η NASA είχε χρησιμοποιήσει STs (είπαμε, μιλάμε υποθετικά), θεωρεί κανείς ότι το γεγονός αυτό θα έπειθε τους Amiga fans ότι τα μηχανήματα της Atari είναι ανώτερα των δικών τους; Μην το σκέφτεστε, η απάντηση είναι "προφανώς και όχι". Κατά συνέπεια, επειδή το "με λένε Ρίζο κι όπως θέλω τα γυρίζω" μπορεί να είναι διασκεδαστικό σε κινηματογραφικές ταινίες της Φίνος Φιλμ μιας άλλης εποχής αλλά όχι ως στάση ζωής, η προσωπική μου άποψη είναι ότι το "ναι, αλλά η Amiga χρησιμοποιήθηκε και από την NASA" θα πρέπει να έχει την ίδια βαρύτητα στη ζυγαριά της επιχειρηματολογίας με το "ναι, αλλά και ο ST χρησιμοποιήθηκε από τα μουσικά στούντιο". Δηλαδή ελάχιστη. Αν δεν είχε χρησιμοποιηθεί από τη NASA όλοι εσείς εκεί έξω θα την γουστάρατε λιγότερο;

30 σχόλια:

  1. Τρώγεσαι στη γκλίτσα του τσοπάνη όμως...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ότι και να γράφεις εσύ κάποιοι τα ακούνε βερεσέ με την ιδεοληψία που έχουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιώργο μου, εγώ απλά τα γράφω επειδή τα θεωρώ λογικά και νιώθω ότι καλό είναι να υπάρχει κάπου και μια ήρεμη προσέγγιση καταγεγραμμένη πέρα από τις οπαδικές φανφάρες. Συν του ότι... μου αρέσει να γράφω! Από εκεί και πέρα, το αν θα αγγίξουν κάποιον ή όχι, δεν είναι στο χέρι μου. Ο καθένας είναι ελεύθερος να κάνει τις επιλογές που του αρέσουν και θεωρεί ότι τον εκφράζουν.

      Διαγραφή
    2. Παναγιώτη, το γνωρίζεις ότι στηρίζω - σαν ιδέα - να υπάρχουν όπως γράφεις κάπου γραπτά αυτά τα - αυτονόητα για εμένα και εικάζω και κάποιους άλλους - και προφανώς και δεν μπορείς να μπες στο μυαλό του κάθε ενός. Και να μπορούσες βασικά, δεν νομίζω να ήθελες να το κάνεις γιατί το τι θα έβρισκες εκεί μέσα είναι μια μεγάλη έκπληξη. Το σχόλιο μου αφορά καθαρά αυτούς που - θεωρητικά - απευθύνεται η δημοσίευση σου, η οποία θέλει ψύχραιμα να τους κάνει να αντιληφθούν το αυτονόητα. Προσωπικά πιστεύω ότι ακόμα και με αυτή την προσέγγιση, τύχη δεν θα έχει στο κομμάτι του να αντιληφθούν το τι και πως.

      Διαγραφή
    3. Φίλε, λατρεύω την απαισιοδοξία σου: η χρόνια επαφή με τον χώρο αυτά προκαλεί!

      Ομολογώ πάντως ότι τα τελευταία χρόνια που έχω αποσυρθεί από τα πολλά-πολλά (μονάχα στο Amicamp πηγαίνω όποτε γίνεται) έχω βρει την ηρεμία μου αλλά και προσεγγίζω τον χώρο του retro με καλύτερη διάθεση. Εσύ βέβαια το έκανες πριν από μένα, οπότε κάτι θα γνωρίζεις περισσότερο! ;-)

      Διαγραφή
    4. Και φαντάσου ότι έχω γνωρίσει λιγότερο κόσμο από εσένα στο χώρο γιατί όπως γράφεις σε κανένα Amicamp πήγαινα και εγώ, και μικρές συμμετοχές σε κάποια forum, το οποίο όμως αρχικά δεν έγινε συνειδητά, αλλά εξαιτίας έλλειψης χρόνου. Για να μην είμαι άδικος όμως αυτό που περιγράφω δεν τους αφορά όλους, υπάρχουν και... σκεπτόμενοι άνθρωποι που ασχολούνται με το ευγενές αυτό σπόρ και με αυτούς επιλέγω να ασχολούμαι στο λίγο χρόνο που παίζει διαθέσιμος.

      Διαγραφή
    5. Καλά βρε Γιώργο, σαφώς και υπάρχουν σκεπτόμενοι άνθρωποι - αλλιώς δηλαδή στα Amicamp γιατί γουστάρουμε να πηγαίνουμε; Απλά δημιουργούνται παρεξηγήσεις στον χώρο που ευκολία που... τρομάζει και το ποτάμι δεν γυρνά σχεδόν ποτέ πίσω, αφού πολλοί έχουν εγώ μεγαλύτερα απ' το... σαλόνι τους! Η τελευταία φορά που ζήτησε κάποιος συγγνώμη πρέπει να ήταν το 2014 (!) κι αυτό λέει πολλά...

      Διαγραφή
  3. Λογική και ψύχραιμη ανάλυση. Thumbs Up!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τελικά Παναγιώτη μάλλον ανηκω στην ελαχιστη μειοψηφία που κάνει πλάκα εξαρχής με την όλη φάση της αντιπαράθεσης για την αμιγκα, τα αταρι και οτιδήποτε σχετικό...οι περισσότεροι ρετρομανιακοί αν όχι όλοι έχετε πάρει στα σοβαρά όσα λέγονται εκατέρωθεν σαν να σας προσβάλλουν προσωπικά!!!
    Δεν νομίζω Παναγιώτη ότι χρειάζεται να γράψει κανείς σεντόνια και να επιχειρηματολογήσει υπέρ ή κατά του εκάστοτε μηχανήματος 30 χρόνια μετά. Κινητήριος δύναμη της όποιας αγάπης τρεφουμε για τα παλια αυτα μηχανηματα είναι η γλυκια νοσταλγία που φέρνει στον καθένα μας η χρήση τους και μνήμη της νιότης μας. Όλα τα αλλα είναι λόγια καφενείου για να χωριζόμαστε, να πειραζόμαστε και να περναει ο χρόνος. Μπορεί λοιπόν κάποιοι να αστειευόμαστε με χοντροκομμένο τρόπο όπως έκανα εγω πριν λίγες μερες στο yt αλλά ειλικρινά δεν υπάρχει αντιπαράθεση στην πράξη παρά μόνο διάθεση για χαβαλέ. Σε τελική ανάλυση απλά μοιραζόμαστε ένα κοινό χόμπυ...Ειδικά εγώ ούτε συλλέκτης μηχανημάτων είμαι ούτε απαιτώ αναγνώριση από κανέναν. Γι' αυτό και εχω μόνο 5 home υπολογιστές που πήρα πριν το 2010 διότι μέχρι εκεί εφταναν οι δικές μου αναμνησεις. Ούτε κονσόλες είχα-έχω ούτε κάτι παραπάνω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σπύρο, γενικώς με βρίσκουν σύμφωνα τα όσα γράφεις. Επέτρεψέ μου όμως να γνωρίζω προσωπικά αρκετές δεκάδες περιπτώσεις στη διάρκεια αυτών των 20 (και βάλε, ίσως) ετών που ασχολούμαι με τους retro computers στις οποίες αυτό το πείραγμα, αυτή η (αχρείαστη) κουβέντα παραπάνω αποτέλεσε την σπίθα που οδήγησε σε διαφωνίες, καυγάδες, διχόνοιες, αποσχίσεις και άλλα πολλά. Η εμπειρία με έχει διδάξει ότι επειδή δεν γνωρίζεις ποιο είναι το soft spot του άλλου, καλό είναι να μην προσπαθείς να το βρεις χρησιμοποιώντας περιττούς χαρακτηρισμούς. Άλλο εάν γνωρίζεις κάποιον πραγματικά καλά: εκεί μπορείς να πεις όποια (σχεδόν) χοντράδα θες και ξέρεις ότι ο άλλος δεν θα παρεξηγηθεί. Αλλά σε όλα αυτά που συζητάμε δεν είναι αυτή η περίπτωση.

      Επίσης, να τονίσω για μία ακόμα φορά ότι ο γραπτός λόγος συχνά-πυκνά δημιουργεί λάθος εντυπώσεις: ένας ακόμα λόγος να είμαστε προσεκτικοί και μετρημένοι σε όσα γράφουμε...

      Διαγραφή
  5. Να πω τώρα ψύχραιμα και εγώ μια γνώμη, μιας και βρέθηκα στο "μάτι του κυκλώνα" σε αυτό το περιστατικό που περιγράφει ο Πάνος..
    Προσωπικά τρελαίνομαι με τον φανατισμό κάθε είδους. Είτε είναι για πολιτική, είτε για θρησκεία, είτε για αθλητικά και πάει λέγοντας... Ο άνθρωπος που φανατίζεται πρωτίστως χάνει την επαφή με την πραγματικότητα!
    Στα του χόμπι μας, πως είναι δυνατόν κάποιος να φανατίζεται για έναν υπολογιστή 30 και βάλε ετών! Και εντάξει, να δεχθώ ότι νιώθει τέτοια λατρεία ή δεν ξέρω πως να το ονομάσω, αλλά αυτό όταν γίνεται φανατισμός που ξεπερνάει πολλές φορές και τη συμπεριφορά άρρωστου οπαδού, πως να το δικαιολογήσεις; Όταν η απάντηση σε οποιοδήποτε επιχείρημα είναι "είσαι Atarάς" και καπάκι "μπλοκ" (σαν παιδιά του Δημοτικού) τότε τι να πεις; Ποιος ο λόγος να υπάρχουν Facebook groups, forums, blogs κλπ όταν δεν γίνονται αποδεκτές άλλες απόψεις; Ας μπαίνει λοιπόν και ένα disclaimer "απαγορεύεται να εκφράζετε διαφορετικές απόψεις" για να ξέρει και επισκέπτης τι να περιμένει...
    Καλώς ή κακώς υπάρχουν πάντα διαφορετικές απόψεις. Αν διαφωνείς μαζί μου, πες μου βρε αδερφέ ένα επιχείρημα. Να γίνει συζήτηση, θα μάθουμε πολλά στην πορεία της κουβέντας. Αν έχω λάθος θα το καταλάβω. Και εσύ να έχεις διάθεση να με ακούσεις. Αλλά εδώ είχαμε μια αρρωστημένη κατάσταση "λες κάτι άλλο, είσαι Atarάς, φάε το μπλοκ σου" και μάλιστα με μπόλικη δόση ειρωνείας θεωρώντας αυτονόητο ότι λάθος είναι όλες οι άλλες απόψεις!
    Και λυπάμαι, αλλά κοινή διαπίστωση είναι ότι τόσο ακραίες τοποθετήσεις υπάρχουν κυρίως στις τάξεις των Amigάδων. Ακατανόητο! Τι κόμπλεξ μπορεί να κουβαλάει κάποιος τόσα χρόνια για να μη σηκώνει κουβέντα γύρω από έναν ρετρό υπολογιστή;
    Δεν ξέρω τι συμβαίνει τελικά... Με εκείνα και με τ' άλλα, πολλοί άνθρωποι εξαιρετικά σοβαροί και αξιοπρεπείς που ασχολούνται με το χόμπι μας και διαθέτουν απίστευτες γνώσεις και διάθεση να τις προσφέρουν σε όλους, τελικά αποφασίζουν να απέχουν και διαλέγουν έναν πιο μοναδικό δρόμο.
    Προσωπικά, μετά από τόσα χρόνια δεν μετανιώνω που αποφάσισα στο χόμπι μας να πορευτώ τελευταία με πολύ λίγους. Στα δάκτυλα τού ενός χεριού για την ακρίβεια. Τι να τους κάνεις αυτούς που νομίζουν ότι τα ξέρουν όλα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ σωστά όλα όσα γράφεις Δημήτρη: ο φανατισμός υπήρξε ανέκαθεν ο χειρότερος εχθρός της λογικής και της ανταλλαγής απόψεων. Το μεγάλο λάθος που γενικώς συμβαίνει είναι ότι ο κόσμος τείνει να ανέχεται τους φανατικούς που εκφράζουν τις δικές του απόψεις και προτιμήσεις και κατακρίνει τους υπολοίπους ενώ η σωστή αντίδραση θα ήταν η απόρριψη και η απαξίωση του φανατισμού απ' όπου κι αν προέρχεται.

      Αυτό το τελευταίο που αναφέρεις συγκεκριμένα για τους Αμιγκάδες είναι όντως αξιοσημείωτο και άξιο... έρευνας: γιατί άραγε οι "φίλοι" μίας τέτοιας τόσο αξιόλογης πλατφόρμας νιώθουν την ανάγκη συνεχούς (αλληλο)αυτοεπιβεβαίωσης και ταυτόχρονης μείωσης της αξίας των μεγάλων αντιπάλων της εποχής, δηλ. του Atari ST και των PCs; Γιατί δεν τους επαρκεί και δεν τους ολοκληρώνει η αγάπη τους για τον υπολογιστή τους αλλά ψάχνουν συνεχώς τρόπους και επιχειρήματα για να αποδείξουν ότι η Amiga είναι ανώτερη; Φυσικά και δεν αναφέρομαι στο σύνολο των φίλων της Amiga, προς Θεού, αλλά αυτό το φαινόμενο του αέναου κυνηγητού της αυτοεπιβεβαίωσης δεν το συναντάς ούτε στους Atarάδες, ούτε στους Spectrumάδες, ούτε στους Commodoreάδες... γενικώς, δεν το συναντάς! Το τι είναι αυτό που ωθεί κάποιον με το που... ασπάζεται τον Αμιγκισμό (!) να γεμίζει τα στήθια του με μίσος και απέχθεια για τα υπόλοιπα μηχανήματα και τους φίλους τους πραγματικά δεν το γνωρίζω...

      Διαγραφή
    2. Ούτε εγώ μπορώ να το εξηγήσω...
      Ωστόσο υπάρχει ένα χαρακτηριστικό που παρατηρώ είναι κοινό σε κάθε απάντηση: αδυνατούν πολλοί φίλοι φανατικοί της Amiga να ξεχωρίσουν την έννοια "καλύτερος" από το "καταλληλότερος"! Υπάρχει σαφέστατη διαφορά ανάμεσα στα δύο που το τεράστιο "εγώ" ορισμένων δεν τους αφήνει να τη δουν. Και αυτό είναι άδικο για την ίδια την Amiga...

      Διαγραφή
    3. Θεωρώ ότι η συνολική στάση της Amiga community (στην εν Ελλάδι κοινότητα αναφέρομαι) αδικεί την Amiga. Εδώ βγήκε νέα έκδοση του AmigaOS - συγκλονιστικό αν σκεφτείς ότι το λειτουργικό αυτό παίζει σε hardware 35+ ετών - και πραγματικά δεν ξέρω πόσοι ενδιαφέρονται πραγματικά. Ψέματα, ξέρω: όσοι ενδιαφέρθηκαν και για το 3.1.4, ήτοι βαριά το 10%!

      Εγώ δεν έχω το παραμικρό πρόβλημα με ανθρώπους που δεν δίνουν δεκάρα για το νέο AmigaOS αλλά αντίθετα συνεχίζουν να βγάζουν φουσκάλες στα χέρια τους από το πολύ SWOS: απλά, όταν η κουβέντα πάει στις σοβαρές χρήσεις της Amiga είναι μάλλον άκυρο να συμμετέχουν αυτοί οι τελευταίοι - εκεί είναι που αρχίζει και ξεφεύγει η κατάσταση! :D

      Διαγραφή
    4. Να πω κάτι τελευταίο, δυστυχώς μάλλον ενδεικτικό της "ποιότητας" κάποιων ανθρώπων.
      Πρόσφατα σε γνωστό ελληνικό forum ανέβασα δύο images cf καρτών για Amiga, ένα για OCS και ένα για AGA. Το δεύτερο πλησίασε τα 100 downloads. Σύμφωνα με τα στατιστικά του bitly ελάχιστα ήταν από εξωτερικό (5-6 που μάλλον είναι από χρήστες του φόρουμ που ζούν στο εξωτερικό)) και όλα τα άλλα από Ελλάδα. Πάμε τώρα στο ενδιαφέρον σημείο...
      Τα links προς τα αρχεία ήταν εμφανή μόνο σε συγκεκριμένη μερίδα μελών. Επίσης ήταν συμπιεσμένα με password στο οποίο επίσης είχαν πρόσβαση τα συγκεκριμένα μέλη. Ξέρεις πόσοι μπήκαν στον κόπο να γράψουν μια λέξη; Δεν μιλάω για "ευχαριστώ" ή κάτι τέτοιο (έχω αποδείξει εμπράκτως τόσα χρόνια ότι δεν με ενδιαφέρουν αυτά), μιλάω για απορία, πρόταση ή οτιδήποτε άλλο. Λιγότεροι από τα δάκτυλα των χεριών! Θυμίζω, τα downloads κοντά στα 100!
      Που σημαίνει ότι πολλοί τα πήραν με "δανεικό" link και password. Το οποίο δεν με πειράζει και πολύ αλλά μετά είναι εντελώς οξύμωρο στα γκρούπς να με χαρακτηρίζουν "Atarά που δεν αγαπάει την Amiga" όταν τουλάχιστον 100 εν Ελλάδι Amigάδες κατέβασαν αυτό που μπήκα στον κόπο να ετοιμάσω και να δώσω σε όλους, την ίδια στιγμή που παρόμοιες προσπάθειες πουλιούνται στο eBay.
      Παρόμοια κίνηση που έκανα για Atari ST βρήκε σαφώς μικρότερη απήχηση (κάπου στα 30 downloads) πράγμα που δικαιολογείται αφενός από τους λιγότερους χρήστες Atari και αφετέρου από την εξαιρετικά μικρή διάδοση ενός πχ Ultrasatan ανάμεσα σε αυτούς.
      Όμως, είχα πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον και feedback καθώς και βοήθεια να λύσουμε κάποια προβληματάκια. Από εκεί ξεκίνησε και η ιδέα των executables αλλά και του Compilation Disks Player! Από έ0 περίπου ανθρώπους!
      Την ίδια στιγμή που 100 άλλοι το "τσίμπησαν" βέβαια για να το έχουν αλλά δεν βρήκαν να γράψουν μια λέξη! Την ίδια στιγμή μάλιστα που κάποιοι ζητάνε ένα 50αρικο στην Ελλάδα για να τους δώσουν cf κάρτα με το ίδιο περιεχόμενο! Ίσως τελικά αυτή την ευαίσθητη χορδή να άγγιξα...

      Εν πάση περιπτώσει, στην τελευταία πρόταση του άρθρου σου βρίσκεται όλη η ουσία για όποιον έχει έστω και λίγη κοινή λογική: "Αν δεν είχε χρησιμοποιηθεί από τη NASA όλοι εσείς εκεί έξω θα την γουστάρατε λιγότερο;"
      Αλλά τι απάντηση να πάρεις και από ποιόν...

      Διαγραφή
    5. Δημήτρη, όσα από αυτά που γράφεις δεν τα ήξερα αλλά απλά τα υποψιαζόμουν, τώρα μου τα επιβεβαίωσες και με αριθμούς. Είχα την αίσθηση ότι αυτά ακριβώς που γράφεις είχαν συμβεί, αλλά δεν γνώριζα τα νούμερα. Όπως μου έγραφε και ένας φίλος πρόσφατα "το κάνεις επειδή γουστάρεις να το κάνεις κι αν κάποιος το εκτιμήσει κιόλας ακόμα καλύτερα". Από τα γραφόμενά σου, οι Amiga fans δείχνουν με τις πράξεις τους λιγότερη εκτίμηση και ευγνωμοσύνη και περισσότερη κουτοπονηριά. Δεν με εκπλήσσει: είναι η πλέον πολυπληθής ομάδα retro fans και όπως και η πλειονότητα των πολυπληθών ομάδων ανθρώπων μαζεύει και πολλούς που απλά... είδαν φως και μπήκαν. Τι, με τους καημένους τους Spectrumάδες θα συντάσσονταν: αφού οι Αμιγκάδες είναι περισσότεροι και φωνάζουν και πιο δυνατά!

      Όπως και να 'χει, στο χέρι τους είναι ΑΝ θέλουν να ξεσκαρτάρουν το κοινό τους ή όχι. Ιστορικά έχει αποδειχτεί ότι κανένας δεν το κάνει και άπαντες προτιμούν την ποσότητα από την ποιότητα πάντως...

      Διαγραφή
  6. Κατ' αρχήν den ήταν μόνο ένα το ban :)

    Στο προκείμενο, αξιακά, το "ο Ρακιντζής χρησιμοποιούσε Atari" και "η κορυφαία διαστημική υπηρεσία του πλανήτη Amiga", νομίζω πως όντως ανταποκρίνεται επιχειρηματολογικά στην πραγματικότητα. Δεύτερον η χρήση της στην NASA πιστοποιούσε απλώς αυτό που όλοι γνώριζαν, ότι το AOS είχε μηδενικά interrupts (άρα λιγότερες πιθανότητες σε σχέση με τις BSOD που χτύπαγαν τα PC χωρίς φαινομενικά να τρέχουν τίποτα αλλά ο scheduler από πίσω να κάνει πάρτυ), οπότε τα τηλεμετρικά feeds επεξεργαζόντουσαν απρόσκοπτα. Τρίτον, παρότι δεν έχει πιστοποίηση non RTOS ήταν κατάλληλο για τέτοιες εργασίες (συμπεριλαμβανομένου του Video Toaster με τα realtime εφέ που χρησιμοποιήθηκε στην υλοποίηση και δευτεροκλασάτων εγχώριων τηλεοπτικών σταθμών όπως New Channel, Seven και ... Η8 :P).

    Άρα και swos παίζαμε και το ψωμάκι μας βγάζαμε και τις τσοντούλες μας βλέπαμε και τον πλανήτη σώσαμε από κανένα αστεροειδή με την AMIIIIIIIIIIIIIGA!

    Υποθετικές ερωτήσεις (αν η κατάσταση ήταν αντίστροφη) ή αυθαίρετα συμπεράσματα (τα παίρνανε επί ΠΑΣΟΚ άρα τα έπαιρνε και η NASA lol), δεν γίνεται να απαντηθούν.

    Η ιστορία έγραψε πως η Amiga χρησιμοποιήθηκε στη NASA αφού έσωσε τη Σάντρα Μπούλοκ πρώτα στο The Net. Οπότε: 1-0 ή 2-0 αν συμπεριλάβουμε και τη Μπούλοκ. Αν το γκολ μπήκε από σπόντα ποσώς ενδιαφέρει. Χάσαμε το ματς βέβαια αλλά το γκολ ακόμα το θυμόμαστε!

    Deal with it.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στέφανε, μου αρέσει το πνεύμα της απάντησής σου, αλλά δεν θα συμφωνήσω. Και δεν θα συμφωνήσω διότι:

      α) ένα ήταν το ban - ποιο ήταν το δεύτερο;

      β) άκουσες ποτέ εμένα να χρησιμοποιώ το επιχείρημα "ναι, αλλά και ο Fatboy Slim και τόσοι άλλοι με ST δούλευαν στα studios"; Όχι, δεν με άκουσες, οπότε τα περί NASA και... Κοντανάσα στους Αμιγκάδες σε παρακαλώ, όχι σε μένα.

      γ) σώσατε την Σάντρα Μπούλοκ για να μπορέσει να πρωταγωνιστήσει στο "Miss με το ζόρι"; Αλήθεια; Μεγάλο καλό της κάνατε, καλύτερα να της ρίχνατε καμία Α4000Τ από το ρετιρέ στο κεφάλι μπας και γλύτωνε την ξεφτίλα (και βρίσκατε και χρήση για την Α4000Τ)!

      δ) Η ιστορία γράφεται από τους νικητές. Ας ρωτήσουμε λοιπόν τους PCάδες να μας την πουν καλύτερα, όχι εσάς που κοκορευόσαστε επειδή το Lotus στον ST δεν έχει... λωρίδες!

      ε) ρε φίλε, ακόμα προσπαθώ να κάνω τις πράξεις και δεν μου βγαίνουν: πώς είναι δυνατόν ο "καλύτερος υπολογιστής του κόσμου" εν έτει 1985 μετά το φόρτωμα Kickstark και Workbench από δισκέτα στα... πληθωρικά 256ΚΒ της μνήμης του να έχει λιγότερη RAM ελεύθερη από τον Commodore 64; Γιατί, για να είμαστε και λίγο δίκαιοι και αντικειμενικοί, καλό το preempive multitasking, καλά τα μηδενικά interrupts, υπέροχες οι Denise και Paula, ασύλληπτες για την εποχή συνολικά οι multimedia δυνατότητες του μηχανήματος, αλλά για τι να τα κάνεις όλα αυτά όταν ο πελάτης εν έτει 1985 πλήρωνε 1285 δολάρια για έναν υπολογιστή ο οποίος, out of the box δεν είχε τη δυνατότητα να κάνει σχεδόν τίποτα; Την ίδια ώρα βέβαια ο ST κόστιζε 485 δολάρια λιγότερα (με οθόνη, μάλιστα) και σου άφηνε 400ΚΒ ελεύθερα για να δουλέψεις με το λειτουργικό φορτωμένο. Το σε ποιο από τα 2 μηχανήματα θα μπορούσες να κάνεις... οτιδήποτε δεν θέλει και πολλή σκέψη. Και τον ST τον ζαχάρωνε και ο Ρακιντζής όπως σωστά αναφέρεις!

      στ) δεν ξέρω βρε άτιμε γιατί τσιμπάω και σου απαντάω: αφού είσαι γιαλαντζί πρωταθλητής, αν δεν πάρεις πρωτάθλημα στο κανονικό το Sensible, το ορθόδοξο, αυτό του ST, θα αξίζεις όσο το Παπουτσέλιο πρωτάθλημα του Γαύρου το '97. Βρέξε κώλο πρώτα σε πραγματικό 16μπιτο μοτόρι και τα ξαναλέμε! :P

      Διαγραφή
    2. Sorry που επεμβαίνω, ελπίζω να μην υπάρξει παρεξήγηση αν και τώρα πια έχω συνηθίσει...
      Αλλά θα ορκιζόμουν ότι η Σάντρα Μπούλοκ χρησιμοποιούσε Macintosh στην ταινία...

      Διαγραφή
    3. Εγώ ούτε που το θυμάμαι, αλλά δεν θα μου έκανε την παραμικρή εντύπωση εάν ο πέτσινος πρωταθλητής στο άθλημα που παίζεται με τα χέρια (Sensible) παραποιούσε - για μία ακόμα φορά - την ιστορία προκειμένου να υποστηρίξει την προβληματική επιχειρηματολογία του!

      Αφού όταν είδε ότι δεν έμειναν αναπάντητες οι προκλήσεις του την έκανε με ελαφρά πηδηματάκια, τι να λέμε τώρα;

      Διαγραφή
    4. Κάτω από το σχόλιο της ανακοίνωσης του ban "αυτά δεν περνάνε εδώ", με το γνωστό αυταρχικό ύφος που διέπει κάθε φυρερίσκο γιδοβοσκό που μετράει τα πρόβατα της στάνης του (πέντε χιλιάδες μέλη!!!1!), παρέτρινα τον admin να κατουρήσει και λίγο και για κάποιο λόγο δεν βρίσκομαι ανάμεσα στη πολυπληθή ελληνική κοινότητα της Amiga.

      * Που έχει τουλάχιστον δύο γιαλαντζι users, εσάς τους δύο, όπως αποκαλύπτουν τα σχόλια αυτού του δαιμόνιου blog.

      Επίσης μιας και ξεσκεπάστηκε η πλεκτάνη μου μάλλον εύκολα, σας χαρίζουμε τη Μπούλοκ και κρατάμε το intro του Babylon 5 ρε μούτρα.

      Btw, ναι, οκ νίκησαν τα PC αλλά μην παραχαράσσετε την ιστορία, η AMIGA ήταν μία.

      Διαγραφή
    5. ΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ!!!

      Σοβαρά μιλάς τώρα, σε έκαναν κι εσένα ban; Χαχαχαχαχα! Ρε, εντάξει, αυτή η ιστορία δεν υπάρχει! Ποιος Jay Miner και μαλακίες; Η Amiga γεννήθηκε στην Ελλάδα (με τα fora) και θα πεθάνει σ' αυτήν επίσης (με το Facebook)!

      Ενώ οι Αμιγκικές ομάδες αυτοδιαγράφουν τα μέλη τους, όλο και περισσότεροι σατανικοί ινκόγκνιτο Atarάδες παρεισφρύουν στους κόλπους τους - καταπληκτικό!

      Να γιατί είναι η Amiga ο καλύτερος home computer - όλα εδώ, όλα στη φόρα! :P

      Ωραία, κρατήστε το Babylon 5, λοιπόν. Εμείς κρατάμε τον Fatboy Slim και... τα PCs! :D

      Το ωραίο με την Amiga φιλαράκι είναι πως όταν κι εσύ αποφάσισες να παίξεις το Alien Breed 3D το έκανες σε... PC! Εμ βέβαια, σιγά μην καθόσουν να βγάλεις τα μάτια σου στην 1200άρα! Άσε που αν δεν το είχες παίξει σε PC σιγά μην έγραφες και το άρθρο που έγραψες: αφού δεν θα καταλάβαινες τι έβλεπες! :P

      Διαγραφή
    6. Αποριών συνέχεια...

      1. Αφού ο Στέφανος είναι το δεύτερο ban, ποιο είναι το πρώτο; Γιατί εγώ δεν είμαι πάντως. Μόλις έλαβα την "εντολή" να διαγράψω το post μου, αρνήθηκα και φυσικά αποχώρησα διακριτικά μόλις το έκανε ο ίδιος...
      2. Ελπίζω να μην συμπεριλαμβάνομαι στους "γιαλαντζί users" γιατί εγώ απλά δεν θεωρώ τον εαυτό μου amiga user, τουλάχιστον με την έννοια που δίνει στον Amiga user η ελληνική ομάδα των "πυροβολημενων" οπαδών του εν λόγω μηχανήματος...

      Διαγραφή
    7. 1. O Athensnet μωρέ - το ξέχασες μέσα σε μία εβδομάδα;
      2. Ναι, εσύ είσαι ο δεύτερος γιαλαντζί user (σύμφωνα με τον Στέφανο). Και εγώ ο πρώτος. Ή εγώ ο δεύτερος κι εσύ ο πρώτος. Όσοι δεν λένε "ΠΑΤΑΡΙ" χαζοχαχανίζοντας τουλάχιστον 10 φορές ημερησίως είναι γιαλαντζί users. Τουλάχιστον εγώ ο πτωχός τω πνεύματι αυτό κατάλαβα.

      Διαγραφή
    8. 1. Έχεις δίκιο... Τώρα τελευταία τρώω πολύ χρόνο να παριστάνω το "Θεό" στα forums και δεν μου έχει μείνει μυαλό 😀😀😀
      2. Χμμμ... Όντως... Αντιθέτως βέβαια,αν κάποιος κάνει τουλάχιστον ένα post τη μέρα στο FB με τον "κολλητό" του Amiga Bill, τότε μάλλον είναι ο απόλυτος Έλληνας Amiga user να υποθέσω; 😂😂😂

      Anyway, γενικότερα η υποκρισία μερικών χρήζει ψυχολογικής ανάλυσης!
      Ας αφήσουμε τους εν λόγω στη μιζέρια τους και να συνεχίσουμε να χαιρόμαστε το χόμπι μας με τον τρόπο που ξέρουμε.
      Τι φταίω εγώ για τα κόμπλεξ που κουβαλάει ο καθένας;

      ΥΓ. Με αφορμή την υπόθεση αυτή, ανακάλυψα ότι μάλλον σε πάρα πολλά FB groups έχω γραφτεί... Διορθώθηκε αυτό άμεσα.

      Διαγραφή
    9. Άσε, τι να συμπληρώσω τώρα εγώ; Αφού τα έγραψες μόνος σου!

      Για τα πολλά FB groups υπάρχει λύση: κάνεις από ένα post στο οποίο τολμάς να κριτικάρεις το αντικείμενο του κάθε group και τσουπ! σε banάρουν! :D

      Αν και έχω διαπιστώσει ότι κάτι γκρουπάκια ταπεινών και χαμηλών τόνων χρηστών (όπως αυτό του Oric) δεν λειτουργούν έτσι. Γενικώς οι λάτρεις των αποτυχημένων εμπορικά home computers είναι πολύ πιο ευγενικοί και ανεκτικοί από τους αντίστοιχους των big-5 (Spectrum, C64, Amstrad CPC, Amiga, Atari ST). Με τους Αμιγκάδες φυσικά να είναι οι πλέον "ιδιαίτεροι" by far...

      Διαγραφή