Κυριακή 2 Μαΐου 2021

PiStorm: taking the Amiga world by storm

Κάτι είχε πιάσει το αυτί μου για το project που ονομάζεται PiStorm, οπότε και ξεκίνησα να το ψάχνω μέχρι που έπεσα στο αναλυτικό και κατατοπιστικό νέο video του Dan Wood στο YouTube, το οποίο και παραθέτω παρακάτω και συνιστώ ανεπιφύλακτα σε όλους όσους τυχόν ενδιαφέρονται, καθώς παρουσιάζει την κατάσταση του project as we speak.
Αν δεν έχετε δει το video ή δεν ξέρετε ακριβώς περί τίνος πρόκειται, θα σας πω λίγα λόγια για το PiStorm. Το project αυτό περιλαμβάνει software και hardware τμήματα και επιτρέπει, με μία πρόταση, να συνδέσουμε ένα Raspberry Pi 3 model A+ σε μία Amiga 500500 Plus ή 2000) και να το χρησιμοποιήσουμε μέσω εξομοίωσης ως επιταχυντή. Αν διαβάζοντας την λέξη "εξομοίωση" αρχίσατε ήδη τη γκρίνια, θα προσπαθήσω να κατευνάσω τα ανήσυχα πνεύματά σας πληροφορώντας σας ότι το κόστος όλου του hardware που θα χρειαστείτε θα ανέλθει συνολικά κάπου στα 50-60€. Συμπεριλαμβανομένου του Raspberry Pi!

Τώρα λοιπόν που εικάζω ότι έχω την προσοχή σας, να σας πω τι θα σας προσφέρει η τοποθέτηση του PiStorm (δηλαδή του συνδυασμού του hardware του PiStorm και του Raspberry Pi) στην 500άρα σας - όλα αυτά μέσω εξομοίωσης πάντα:

- Επεξεργαστή Motorola 68EC020-68040 με απόδοση γύρω στα 15Mips
- 128MB μνήμης Fast RAM
- Σκληρό δίσκο
- RTG κάρτα γραφικών με HDMI έξοδο και αναλύσεις μέχρι και 1920x1080 pixels

Αυτά τα εξόχως εντυπωσιακά είναι έτοιμα και υποστηρίζονται σήμερα ήδη. Αλλά υπάρχουν και κάποια άλλα features που δουλεύονται και αναμένονται αργά ή γρήγορα, τα οποία είναι τα ακόλουθα:

- Υποστήριξη ασύρματης δικτύωσης
- Υποστήριξη USB
- Απεικόνιση των default αναλύσεων της Amiga μέσω της HDMI εξόδου του Raspberry (θα χρειαστεί πρόσθετο hardware που αναπτύσσεται ήδη)

Όσοι ασχολούνται με το "σπορ" της Amiga και βρίσκονται πολλά χρόνια στο... κουρμπέτι προφανώς κατανοούν τι σημαίνουν όλα τα παραπάνω, πόσο χρηστικά είναι και από πόσα χρήματα μπορούν να τους γλυτώσουν. Όσοι έχουν λιγότερες γνώσεις ή εμπειρία ας μείνουν απλώς στο ότι το όλο project προσφέρει τη δυνατότητα να μετατρέψετε την αγαπημένη σας 500άρα σε πανίσχυρο ένα WHDLoad capable μηχάνημα με το μικρότερο δυνατό κόστος συγκριτικά με οποιαδήποτε άλλη λύση υφίσταται (και η οποία να περιλαμβάνει και original Amiga hardware, εννοείται).

Είναι βέβαιο πως το θέμα του PiStorm θα μας απασχολήσει ξανά και στο μέλλον. Είτε επειδή θα πέσει στα χέρια μας, είτε επειδή θα υπάρξουν εξελίξεις σε hardware ή σε software επίπεδο το σίγουρο είναι πως πλέον θα σηματοδοτήσει σημαντικές εξελίξεις στον κόσμο της Amiga και στον τρόπο με τον οποίο θα επιλέγουν τα setups τους οι ανά τον κόσμο Amiga lovers. Σε αναμονή λοιπόν των εξελίξεων σας αφήνω με το video του Dan για να το δείτε και να αναλογιστείτε τι θα είναι σε θέση να κάνει η 500άρα σας σε λίγο καιρό με ένα PiStorm.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου