Τρίτη 10 Αυγούστου 2021

TheA500 Mini: να την πάρω;

Οι άνθρωποι της Retro Games Ltd. μας είχαν προϊδεάσει από πέρυσι και μάλιστα είχα γράψει και εγώ σχετικά με το θέμα. Για να είμαι απολύτως ειλικρινής, πίστευα ότι θα περνούσε πάρα πολύς καιρός μέχρι να ξανακούσουμε κάτι σχετικό με την TheA500 από επίσημα χείλη (Retro Games Ltd.). Αν ακούγαμε ποτέ δηλαδή, γιατί πιο εύκολο είναι να πάρει κανείς τα δικαιώματα για να χρησιμοποιήσει τον τίτλο του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, πaρά αυτά του ονόματος της Amiga! Κι όμως, προς μεγάλη μου έκπληξη (και ικανοποίηση) έπεσα έξω: δεν ξέρω τι άκρες έχουν οι τύποι στην Retro Games Ltd. αλλά το σημαντικό της όλης ιστορίας είναι ότι σήμερα ανακοίνωσαν την κυκλοφορία της TheA500 mini στις αρχές του επόμενου έτους (2022)!

Έχοντας υπάρξει "πελατάκι" της Retro Games Ltd. αφού από τα χέρια μου πέρασαν όλοι ανεξαιρέτως οι υπολογιστές που κυκλοφόρησε η κινέζικη εταιρία (δείτε εδώ και εδώ) θεωρώ ότι - και αφού φυσικά διάβασα με προσοχή τα specs της TheA500 Mini - είμαι σε θέση να βγάλω μία έγκυρη και αμερόληπτη ετυμηγορία σχετικά με το αν αξίζει το προϊόν ή όχι. Θα την κρατήσω για το τέλος, αφού πρώτα σας αραδιάσω τα θετικά και τα αρνητικά χαρακτηριστικά του υπολογιστή που μόλις ανακοινώθηκε.

The Good:

25 γνωστοί gaming τίτλοι έρχονται μαζί με το μηχάνημα αλλά αυτό δεν είναι τίποτα, αφού θα δίνεται η δυνατότητα στον χρήστη να χρησιμοποιήσει όποιο άλλο παιχνίδι ή demo επιθυμεί μέσω USB stick (ή σκληρού δίσκου). Μάλιστα, πέρα από την υποστήριξη για ADF images θα υπάρχει και η δυνατότητα χρήσης WHDLoad installs! Η TheA500 Mini θα είναι εφοδιασμένη με έξοδο HDMI (720p) και εισόδους USB και στο πακέτο θα έρχεται μαζί με ποντίκι και joypad 8 κατευθύνσεων. Υποστηρίζονται OCS, ECS αλλά και AGA chipsets. Θα υπάρχουν memory slots προκειμένου να μπορεί ο καθένας να αποθηκεύσει τα παιχνίδια στο σημείο που τα άφησε, χωρίς να χρειάζεται να τα ξαναπιάσει από την αρχή.


The Bad:

Το μηχάνημα θα είναι "mini", δηλαδή θα είναι ένα αντίγραφο της πραγματικής 500άρας σε μικρότερη κλίμακα χωρίς λειτουργικό πληκτρολόγιο. Αν ανήκετε σε αυτή τη μικρή και αμελητέα μειοψηφία που γνώριζε γιατί η Amiga είχε πληκτρολόγιο αλλά και το τι μπορούσε να κάνει κάποιος με αυτό τότε δυστυχώς θα πρέπει να καταφύγετε σε κάποια USB λύση. Όπως και στην περίπτωση του TheC64 Mini, δηλαδή. Κάτι άλλο που θα ενοχλήσει πολλούς εκεί έξω είναι ότι δεν μιλάμε ούτε για πραγματικό hardware συμβατό με το original, αλλά ούτε και για κάποια FPGA λύση, αλλά για εξομοίωση. Πράγμα που σημαίνει ότι κάποιο latency θα υπάρχει λογικά, αλλά στα μάτια των περισσότερων οι όποιες διαφορές δεν θα είναι αισθητές.


The Ugly: 

Το joypad που δίνεται μαζί με το μηχάνημα: όσο καλό κι αν είναι και όσο κι αν αποτελεί σαφέστατη βελτίωση συγκριτικά με τα joysticks που δίνονταν μαζί με τους προηγούμενος υπολογιστές της εταιρίας (κάτι που προφανώς δεν αποτελεί και κανένα σπουδαίο κατόρθωμα), Tomahawk δεν είναι. Επίσης, η σύνδεση θα γίνεται μέσω USB slot και όχι μέσω της κλασικής 9πινης υποδοχής για joysticks που είχαν οι original Amigas. Αν τα πράγματα είναι όπως στην περίπτωση του TheC64 θα μπορέσετε τελικά να κάνετε τη δουλειά σας με ένα USB adaptor της Retronic Design, αλλά, πιστέψτε με, θα ήταν Θείο δώρο η ύπαρξη ενός κανονικού joystick port.

The Verdict:

Στα 129,99€ που θα κοστίζει η TheA500 Mini θα έχει πέραν πάσης αμφιβολίας το ενδιαφέρον της, χωρίς να είναι απαγορευτική η τιμή της. Το θέμα του χειριστηρίου μπορεί κανείς να το χωνέψει ως έχει ή να το λύσει με κάποιο adaptor όπως αυτό που ανέφερα προηγουμένως. Αν όμως υπάρχει προοπτική κυκλοφορίας της TheA500 σε κανονικό μέγεθος και με λειτουργικό πληκτρολόγιο σε μελλοντικό χρόνο για ένα "λογικό" αντίτιμο (π.χ., 199,99€) τότε η αγορά της TheA500 Mini δεν δικαιολογείται επ' ουδενί. Και, σκεφτείτε κιόλας ότι αν κανένας (ή σχεδόν κανένας) δεν αγοράσει την TheA500 Mini επειδή άπαντες θα περιμένουν την full-sized TheA500 τότε η Retro Games Ltd. μπορεί να πτωχεύσει και ξεχάστε το μοντέλο πραγματικού μεγέθους! Bummer!

Θεωρώ ότι η επιλογή της λύσης της εξομοίωσης δεν αποτελεί σοβαρό μειονέκτημα, ειδικά αν επιλέγεται για να διατηρηθεί σε λογικά επίπεδα το συνολικό κόστος του προϊόντος και το latency είναι μηδαμινό όπως στην περίπτωση των TheC64 και TheVIC20. Η μη ύπαρξη DB9 joystick port αποτελεί σημαντική τροχοπέδη για a la 80s ένοχες gaming απολαύσεις και το μη λειτουργικό mini πληκτρολόγιο ε, για κάποιους εξ' ημών αποτελεί τεράστιο μείον. Αν όμως κυκλοφορήσει μελλοντικά full sized μοντέλο με functional keyboard τότε τα πράγματα θα αλλάξουν ριζικά: άλλωστε ποιος δεν θα ήθελε μια ολοκαίνουρια Amiga με υποστήριξη OCS/ECS και AGA και με υποστήριξη USB flash drives και WHDLoad στα 200€; Αν μάλιστα δεν σας απασχολεί ουδόλως το θέμα του πληκτρολογίου, τότε το όλο πακετάκι θα σας στοιχίσει μονάχα 130€ και δεν θα χρειαστεί να περιμένετε και πάρα πολύ μέχρι να το αποκτήσετε!

2 σχόλια: